Hem fet diversos posts sobre l’alimentació saludable en els nens, però avui ens centrarem en quines begudes són les recomanables.
Parlarem dels diferents tipus de begudes i els analitzarem, però abans farem dos aclariments:
D’una banda, comentar com ja hem dit en altres posts, que els lactants menors de 6 mesos han d’alimentar-se exclusivament de llet materna o fórmula adaptada si no és possible o la mare no desitja alletar, per tant no requeriran cap altre tipus de beguda. Posteriorment amb la introducció de l’alimentació complementària, podrem oferir-los una mica d’aigua amb els àpats, però fins a l’any la beguda principal (en aquest cas també aliment) serà la lactància materna o la fórmula adaptada.
D’altra banda, obviem les begudes alcohòliques ja que cap d’elles està autoritzada i no és recomanable el seu consum en infants.
Sucs de fruita
En aquest grup podríem englobar dos tipus de sucs: els naturals fets a casa i els que ja venen preparats. Cal anar amb compte amb aquests productes, ja que sempre s’han considerat substituts de la fruita, i res més lluny de la realitat.
Quan prenem un suc, estem prenent el suc de la fruita sense la fibra que aquesta conté. El suc de la fruita conté el sucre de la fruita, però quan aquest sucre es combina amb la fibra (en una peça de fruita sencera) fa que l’absorció d’aquest sucre sigui molt més lenta, a més dels beneficis que aporta la fibra per si sola (per exemple, millora el restrenyiment).
A més a més, als sucs ja preparats, hi poden afegir sucre. Per això, si algun dia als nens els ve de gust, són preferibles els sucs espremuts a casa. Però com hem comentat sempre serà millor, prendre’ns una peça de fruita que un suc.
Lactis
La llet és un aliment amb un gran valor nutricional, conté nutrients de qualitat com proteïnes, greixos, calci i una mica de vitamina D. És per això que és una beguda molt recomanable per als nens. Però si no la poden prendre, tots els seus nutrients es poden trobar en altres aliments, tot i que ha tingut moltes crítiques, principalment per dos motius:
D’una banda, moltes vegades desplaça el consum de fruites o verdures, això juntament amb un consum excessiu de lactis pot afavorir el restrenyiment. Segons l’Associació Americana de Pediatria, els nens no haurien de superar el consum de 2-3 porcions de lactis diàries (1-2 tasses de llet +/- 1 iogurt/formatge). I… de quina llet?, millor la sencera, excepte en alguns nens amb sobrepès en què pot ser recomanable la llet desnatada.
D’altra banda, la majoria de lactis que podem trobar a les botigues són ultraprocessats, és a dir, els han afegit sucre i altres additius que no són gens recomanables per als més petits.
Menció especial requereixen els lactis amb xocolata tan freqüents en molts esmorzars i berenars de nen. Aquests preparats contenen molts sucres afegits, però compte! perquè la majoria de cacaus en pols que venen per dissoldre amb la llet també contenen molt de sucre, per la qual cosa, si als nostres petits els agrada el sabor de la xocolata, podem oferir-los llet amb una mica de cacau 100%.
Begudes vegetals
El consum de begudes vegetals com a substitut de la llet ha anat en augment els darrers anys. Com ja hem comentat alguna altra vegada, si el que busquem és un substitut a nivell nutricional, ens hem de decantar per la llet de soja enriquida en calci sense sucres afegits. La resta de les begudes vegetals podem utilitzar-les sempre que no continguin sucres afegits, però no serviran com a substitut nutricional. Per tant, si els més petits no consumeixen lactis, hem de garantir l’aportació de calci des d’altres fonts. Com a excepció, la beguda d’arròs no es recomana per sota dels 6 anys pel contingut en arsènic. Per sota de l’any mai no han de substituir la fórmula adaptada o la llet materna, encara que per sobre dels 6 mesos es podrien utilitzar per elaborar alguna recepta.
Ens falten algunes begudes per analitzar, així que properament….
To be continued!