Per tots és sabut que l’alletament matern és la forma d’alimentació més recomanada per al nadó. Sabem que redueix la mortalitat infantil i que té beneficis tant per al nadó (redueix infeccions, millora el vincle materno-filial) com per a la mare (accelera la recuperació post-part, espaia embarassos…).
Des de fa força temps es recomana la llet materna com a alimentació exclusiva fins als 6 mesos, perquè ella sola proporciona tota l’energia i nutrients que el lactant necessita.
Tot i que hi ha algunes situacions en les que no està indicada (mares que consumeixen algun tipus de tòxics o mares que prenen alguns fàrmacs –pocs!- que la contraindiquen) la majoria de dones poden optar per aquest tipus d’alimentació.
Però no és senzill! Almenys no ho és les primeres 48-72 hores… La teoria (i així consta a les recomanacions de la OMS) diu que hem d’iniciar l’alletament matern durant la primera hora de vida, que ha de ser exclusiu (sense altres aliments ni begudes, ni aigua), que s’ha de donar el pit cada vegada que el nadó reclami (de dia i de nit!) i que no s’han d’utilitzar biberons, tetines, ni xumets. Això suposarà en molts casos passar nits sense dormir (és habitual i positiu que els nens estiguin més actius i amb més gana durant la nit que durant el dia. Habitual perquè ells “funcionen” així, i positiu perquè les hores que succionen durant la nit estimulen més la producció de llet que les hores dedicades durant el dia), tenir al nen plorant i/o enganxat durant mooooltes hores, patir a estones pensant que es queda amb gana, i de vegades, perdre la paciència i els ànims… i això farà que algunes mares claudiquin i decideixin alletament mixt o fins tot artificial quan, en realitat, no seria necessari.
Perquè es pot!! Totes les mares poden alletar als seus nadons. Totes les llets maternes són bones i, amb ganes, una bona informació i un bon assessorament per part del personal sanitari que acompanya les primeres hores després del part podem aconseguir un alletament matern satisfactori.
En properes entrades anirem introduint recomanacions i “truquillos” per aconseguir-ho.. Endavant!