Quan arriba el fred, arriben els refredats. Una de les preguntes més habituals que ens feu a la consulta és si podem receptar algunes vitamines perquè els infants no es posin tan malalts.
El primer, què són les vitamines?
Les vitamines són una sèrie de substàncies que necessitem perquè el nostre organisme funcioni de manera correcta. Hi ha dos tipus de vitamines les que es dissolen al greix del cos (Vitamina A,D,E i K) i les que es dissolen en aigua (C i el grup B).
Per què són tan importants les vitamines?
Tot i que els requeriments de vitamines són mínims, és a dir, necessitem molt poca quantitat de cadascuna per viure, són unes substàncies que no podem sintetitzar pel nostre compte.
Aleshores, d’on traiem les vitamines?
Fonamentalment de l’alimentació. És per això que és tan important seguir una alimentació variada (podeu llegir-ne més en aquest post). En el cas de la vitamina D, s’obté a través de l’exposició al sol, com ja hem comentat en altres posts.
En quins aliments trobem cadascuna de les vitamines?
.Vitamina A: fruites i verdures
.Vitamines grup B: fruites, verdures i productes d’origen animal (lactis, ous, peix…) Amb una menció especial a la vitamina B12 que només es troba en productes d’origen animal. És per això que les persones que segueixen una alimentació vegetariana o vegana s’han de suplementar amb aquesta vitamina (pots llegir més en aquest post).
.Vitamina C: fruites i verdures
.Vitamina D: peix, lactis, xampinyons, encara que com hem comentat la principal font de vitamina D és l’exposició solar.
.Vitamina E i K: fruites i verdures, greixos vegetals.
I si no menja suficient?
Aquesta és una altra de les preguntes que ens soleu fer. Per valorar si menja o no suficient el pediatre farà una enquesta dietètica. Si considera que hi pot haver malnutrició o manca d’alguna vitamina sol·licitarà una analítica.
Què passa si ens falten vitamines?
En funció de la vitamina que ens falti podem tenir malalties com l’escorbut, la pelagra o el raquitisme, malalties molt poc comunes a països desenvolupats.
És important afegir aquí que l’excés de vitamines, especialment de les que es dissolen al greix, pot generar intoxicacions, és per això que és tan important comentar sempre abans amb el pediatre la necessitat o no de suplementació i revisar les dosis en cas de que sigui necessari.
Per tant, els nens han de prendre suplements de vitamines?
La resposta és NO, sempre que es tracti d’un nen sa que segueix una alimentació saludable i equilibrada, no cal aportar cap mena de vitamines.
A excepció de la vitamina D durant el primer any de vida dels nadons, com us deu haver comentat el pediatre.