Si algú de vosaltres o algun dels vostres fills ha tingut alguna vegada un impetigen, ja sabreu de què parlem, però per tots aquells a qui us vingui de nou, us direm que l’impetigen contagiós és una infecció bacteriana de la pell, de fet, una de les infeccions cutànies més freqüents en els ens.
Anem a pams.
Quins gèrmens el poden provocar?
Bàsicament l’impetigen el provoquen dues bactèries, el S. Pyogenes (l’actor principal de les amigdalitis, escarlatina i d’algunes altres infeccions de la pell) i el S. Aureus (que pot fer diverses malalties infeccioses, però sobretot el coneixem també per infeccions cutànies i dels teixits tous del voltant de la pell).
Com “agafem” un impetigen?
Doncs la història comença en alguna lesió de la pell, que pot ser petita (una picada, una rascadeta, o fins i tot una lesió de dermatitis atòpica per exemple que ens haguem rascat). Algun dels bacteris que hem comentat s’instal·la a aquesta ferida i la infecta. Ara podríem dir que aquesta ferida s’ha “impetiginitzat”.
I el què pot passar és que nosaltres mateixos ens fem córrer la infecció pel cos… pel nostre cos o pel d’un altre! Si ens rasquem la lesió infectada i després ens rasquem alguna altra part del cos, ja tenim el bacteri transportat a un segon lloc, on apareixerà una lesió, sovint ampolla que es rebentarà i acabarà fent una crosta. I així successivament… Com més vegades ens rasquem, més anem fent córrer la infecció. El què veurem serà com tot de ferides amb una crosta marronosa (en diem “mielicèrica” perquè té com color de mel) repartides per diferents zones del cos. De vegades es pot tenir febre, però com que si no es complica sol ser una infecció molt localitada a la pell, no sol haver-n’hi.
També poden contagiar-se la infecció entre diferents persones si conviuen estretament, ja sigui per contacte directe de la pell com per contacte amb algun objecte que hagin estat en contacte amb la persona que té la infecció (roba, tovalloles…).
I com el tractem?
Com que és una infecció bacteriana, caldrà tractar-la amb antibiòtic. Quan hi ha poques lesions o estan localitzades, n’hi haurà prou amb antibiòtic tòpic (pomada). Però si hi ha moltes lesions o estan molt escampades, caldrà afegir també antibiòtic oral.
Caldrà rentar bé les lesions amb aigua tèbia i sabó antisèptic. I tenir cura de no compartir tovalloles!
Us expliquem ara això perquè, tot i que no és una patologia pròpia de l’estiu, sí que ara, amb les picades d’insecte habituals, anant més destapats, i amb els banys que ens fan estar humits moltes hores, en veiem una mica més sovint.
Però tingueu en compte que si mantenim una bona higiene (rentat de mans amb aigua i sabó quan toqui, bany sovint… i ungles ben curtes!) i anem controlant que les lesions cutànies, que els nens en solen tenir força, no agafin mal aspecte, baixarem molt la probabilitat de tenir aquesta infecció!
Bon agost a tothom!
A l’obsevatori FAROS de St Joan de Déu també ens en parlen: http://faros.hsjdbcn.org/es/node/7057