L’OMS (Organització Mundial de la Salut) defineix l’obesitat com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut. En els últims anys l’obesitat infantil ha augmentat de forma considerable i moltes vegades per mals hàbits alimentaris.
El 80 % dels adolescents amb sobrepès tindran també sobrepès a l’edat adulta i això és evitable si s’inicia un canvi d’hàbits de forma precoç a la primera infancia, ja que l’obesitat a l’edat adulta és un factor de risc de moltes malalties com per exemple la diabetis, la hipertensió o els problemes del cor.
L’obesitat pot tenir un component genètic, però el 99% de les vegades no és per això sinó per una combinació de factors ambientals, com una dieta inadequada o no fer exercici físic i factors psicològics per problemes emocionals o ansietat per exemple, a més d’una certa predisposició genètica.
Per tant…. Agafem bons hàbits!!!
– Cal menjar de tot. Una alimentació equilibrada i variada és una alimentació sana.
– L’esmorzar és l’àpat principal i el que més falla. Al matí les presses fan que no s’hi dediqui el temps necessari. El temps no pot de ser una excusa per no esmorzar bé.
– Cal moderar el consum de greixos especialment d’origen animal.
– Cal menjar cada dia fruita, verdura i hortalisses i n’hauríem de menjar 5 racions al dia.
– El consum de productes amb molts sucres com les xuxeries o dolços hauria de ser un extra i consumir-ho només de forma puntual.
– S’ha de fer exercici físic cada dia, sobretot caminar.
Cal involucrar a tota la família en els diferents aspectes relacionats amb l’alimentació, tant a l’hora de comprar com de decidir el menú o de cuinar. A casa cuineu amb les criatures perquè coneguin els diferents aliments i les seves propietats, ensenyeu-los bons hàbits i feu esport o sortides a la natura en família.
La promoció d’hàbits de vida saludables i una alimentació equilibrada és l’única manera de prevenir l’obesitat.