L’addicció al tabac, com altres malalties, presenta diferents nivells de gravetat. Hi ha persones que poden deixar de fumar sense cap ajuda especialitzada i n’hi ha d’altres que necessiten el suport de professionals de la salut formats però que amb un seguiment en la seva Àrea Bàsica de Salut (ABS) o des d’una farmàcia, ho aconsegueixen. Altres persones, però, tenen un nivell d’addicció més greu i els costa més deixar de fumar. Són fumadors que necessiten una intervenció personalitzada com la que es fa a les unitats especialitzades de tabaquisme.
Nivells d’intervenció en tabaquisme: La majoria de persones que fumen refereixen que els agradaria deixar de fumar i 6 de cada 10 ho han intentat alguna vegada. No obstant, anualment, només entre un 3% i un 5% dels fumadors que realitzen intents de cessació, ho aconsegueix amb èxit. Aquesta baixa taxa d’èxit s’atribueix al fet que la majoria d’intents d’abandonament es realitzen sense ajuda, basant-se únicament en el que s’anomena popularment “força de voluntat”.
Actualment existeixen tractaments efectius que augmenten les probabilitats d’èxit, de manera que sabem del cert que algú que intenta deixar el tabac té més probabilitat d’aconseguir-ho si rep una intervenció específica que hagi estat contrastada.
En aquest marc, al nostre país existeixen diferents nivells d’intervenció en tabaquisme que han mostrat eficàcia i que estan disponibles per a la població fumadora. Cada tipus d’intervenció té les seves peculiaritats però totes elles són complementàries
Nivells
Tots els professionals de la salut coneixen i poden aplicar la intervenció mínima (5As), independentment del nivell assistencial en el qual desenvolupen el seu treball.
1- “Aconseguir informació” sobre el seu consum de tabac, registrar i actualitzar.
2- “Aconsellar” sobre els beneficis de salut que deixar el tabac comporta.
3- “Avaluar” la motivació per a deixar el consum de tabac.
4- “Ajudar” els fumadors en el seu intent de deshabituació a fer possible la cessació.
5- “Acordar” un seguiment.
S’ha demostrat que els beneficis o eficàcia de la intervenció mínima és independent del tipus de professional sanitari que l’apliqui (metge, infermera, psicòleg i d’altres).
PLA D’ACTUACIÓ A L’HOSPITAL
L’ingrés hospitalari és una excel·lent oportunitat per promoure la cessació tabàquica en els pacients fumadors, ja que veuen interromput el seu consum bruscament al no poder fumar durant la seva estada al centre. A més, els fumadors hospitalitzats acostumen a estar més disposats a rebre ajuda i poden trobar que els resulta més fàcil deixar de fumar en un ambient on el consum de tabac està prohibit.
La infermera realitza la valoració inicial que inclou: el consum de tabac, grau de dependència a la nicotina i disponibilitat per deixar de fumar. També dóna el consell per l’abandonament del tabac personalitzat i sistemàtic reforçat amb material educatiu imprès.
INICI DE LA INTERVENCIÓ:
Si el pacient fumador refusa rebre tractament, se li comunicarà la normativa de prohibició de fumar en tot el recinte hospitalari, així com la recomanació de la importància de deixar de fumar per millorar la seva salut, intervenció mínima.
Si el pacient accepta:
- Se li subministra Teràpia de Substitució Nicotínica (TSN) en pegats segons protocol i es demana interconsulta a la infermera experta en tabaquisme per tal que iniciï la intervenció de segon nivell
- Es sol·licita a farmàcia
SEGUIMENT HOSPITALARI: Els pacients inclosos en el programa reben almenys una intervenció inicial de la infermera experta i una segona a l’alta.
Intervenció a l’alta
- Recomanacions per a la continuació de l’abstinència tabàquica
- Recomanacions i pauta de continuació de la TSN
- Derivació a l’alta del recurs més adient (CCEE, ABS, CAS, farmàcia de referencia) / seguiment telefònic.
SEGUIMENT POST-ALTA HOSPITALÀRIA
En l’informe d’alta del pacient consta que s’ha fet aquesta intervenció. Els pacients que en la seva Àrea Bàsica de Salut (ABS) hi ha consulta de tabaquisme se’ls derivarà a aquesta per fer seguiment i els que no, se’ls remetrà al metge i/o la infermera de primària.
Al mes i als 6 mesos després de l’alta, la infermera experta hospitalària contacta telefònicament amb la persona atesa per fer seguiment del procés, conèixer el seu estat i els resultats de la intervenció.
Anna Vaquero Cuellar
Infermera de cirurgia i experta en tabaquisme