El gluten és una proteïna que forma part de la llavor d’alguns cereals com el blat, l’ordi, el sègol, la civada, l’espelta, el camut i el triticale.
S’aconsella introduir-lo a la dieta del lactant entre els quatre i els set mesos d’edat, mentre el nen pren encara lactància materna i de forma progressiva.
Les patologies associades al gluten són motiu d’estudi i controvèrsia actual i es pot dir que hi ha principalment tres malalties per les quals un nen no pot menjar gluten: la celiaquia, l’al·lèrgia al blat i la hipersensibilitat al gluten no celíaca.
La celiaquia és una malaltia autoimmune (causada perquè el sistema immunitari ataca cèl·lules del propi cos) i sistèmica (que afecta a diversos òrgans) provocada pel gluten. Afecta a persones genèticament susceptibles. Els símptomes poden ser molt variats: diarrea, panxa inflada, aturada del creixement, canvi de caràcter, lesions a pell, restrenyiment… Per al diagnòstic, fins fa pocs anys, calia fer sempre una biòpsia del budell prim però actualment no cal en molts dels casos i amb una analítica amb estudi genètic i d’anticossos n’hi pot haver prou. Serà el metge qui orientarà en si cal o no la biòpsia. El tractament implica fer una dieta estricta sense gluten per sempre i per això el diagnòstic ha de ser clar.
L’al·lèrgia al blat és una reacció immunològica a les proteïnes del blat, entre elles el gluten. Pot produir reaccions a la pell (urticària, inflor), a l’aparell digestiu (vòmits), a l’aparell respiratori (rinitis, asma), a la conjuntiva i anafilàxia. Es diagnostica amb proves cutànies, analítica de sang i a vegades test de provocació oral. El tractament és també l’exclusió del gluten de la dieta.
La hipersensibilitat al gluten no celíaca la pateixen nens que tenen símptomes després de menjar gluten i milloren en retirar-lo però no tenen ni celiaquia ni al·lèrgia al blat. Generalment els símptomes no són greus i els més freqüents són: dolor abdominal, mal de cap, lesions a pell, cansament, falta de concentració, trastorns del son, formigueig a extremitats, cremor d’estómac, diarrea… El diagnòstic és d’exclusió, és a dir s’han de descartar celiaquia i al·lèrgia al blat, i s’hauria de fer una biòpsia de l’intestí amb resultat normal o gairebé normal. S’ha de veure una milloria clara en retirar el gluten i una reaparició dels símptomes en tornar-lo a introduir.
Com veieu, no no més els nens celíacs tenen problemes amb el gluten… Avui us hem fet una introducció a totes aquestes patologies que hi estan relacionades. Més endavant segur que ja les anirem desenvolupant i donant-ne més dades!