Quan sentim la frase “polls a l’escola” salten totes les alarmes i sembla que la histèria s’encomani d’uns a altres.
Els polls són uns petits insectes que viuen als cabells i s’alimenten de la sang; fora del cos humà no duren més d’un o dos dies perquè necessiten la sang per sobreviure. El principal problema és que es reprodueixen mooolt ràpid perquè posen moltes llémenes (el que serien els ous). Cada femella pot posar fins a 300 ous!!! Tot i el drama que representen, no donen lloc a cap malaltia ni impliquen cap risc per a la salut del nen, però són molestos perquè piquen molt. El que pica és el contacte de la seva saliva.
Com notem la seva presència? De clínica només fan picor i poquet més. A vegades es pot donar alguns petits ganglis al voltant del coll. Per tant la majoria de vegades ens adonarem de la seva presència quan veurem un nen rascar-se el cap i si a l’apropar-nos veiem petits bitxos al cap.
Com els combatem? Al mercat hi ha infinitat de productes per als polls. Són preparats que porten permectrina, un tractament específic per matar polls i que el podem trobar en diferents formats: crema, xampú, loció...
El més important però no és el producte en sí, sinó fer la feina ben feta. No serveix de res posar el producte si després no dediquem una bona estona a passar la llemenera (aquella pinta de pues molt fines) per tot el cap, per treure les llémenes. Cal passar la llemenera cada dia, durant uns quants dies, perquè si queden llémenes al cap tot el que haurem fet no haurà servit per res! Una altre mesura és tallar el cabell ben curtet. Barrejar vinagre i aigua i deixar-ho actuar uns 10 minuts al cap facilita l’eliminació de les llémenes.
I per prevenir? Per prevenir només podem raspallar el cap cada dia, mantenir raspalls i pintes nets i, de tant en tant, mirar el cap de les nostres criatures. Si veiem algun poll voltant, cal actuar ràpid i fer-ho bé i no portar el nen a l’escola fins que s’hagi desparasitat per evitar el contagi a la resta de classe. Aviseu a l’escola i l’escola que avisi a la resta de pares però és important no crear el pànic i evitar fer el tractament si no cal.
Cal fer el tractament per prevenir? NO, NO, NO i per si no us ho havíem dit… NO. Tractar quan no cal, és una de les coses que fa que, quan realment faci falta, el nostre cos s’haurà tornat resistent. És a dir que quan el necessitem, ja no servirà de res. Si hi ha hagut algun company de la classe amb polls, podria ser útil utilitzar algunes gotes d’arbre de te diluïdes en aigua sobre els cabells (mai sobre el cuir cabellut, ja que pot ser irritant en els menors de 3 anys).
Falsos mites
- En realitat els polls no salten però es desplacen tant ràpid que poden passar amb un mínim contacte d’un cap a l’altre.
- Els agraden tant els cabells nets com els bruts, és mentida allò que van al cap dels més bruts de la classe!