Des de fa temps, es pot trobar informació per internet i per diferents xarxes socials, alertant del risc de patir càncer de tiroide degut a la dosi de radiació que es pot rebre durant la realització de mamografies i la necessitat de sol·licitar un protector plomat per a la tiroide durant la prova.
Però, aquesta informació és certa? S’hauria de demanar un protector plomat de tiroide durant una mamografia?
La resposta curta és que NO caldria.
La “Sociedad Española de Protección Radiológica (SEPR)” i la “Sociedad Española de Diagnóstico por Imagen de Mama (SEDIM)” consideren que no és necessari, ja que la tiroide no està exposada directament al feix de radiació incident durant una mamografia. La radiació incident és aquella que és més energètica i necessària per obtenir les imatges. Aquesta radiació més energètica, va concretament a la zona anatòmica on es dirigeix el feix de radiació. En el cas d’una mamografia, la major part de l’exposició a la radiació va cap a la mama.
Sí que és cert, que la glàndula tiroide, en la realització d’una mamografia, rep una mínima quantitat de radiació però, aquesta, és molt menys energètica que la incident, -la que es coneix com a radiació dispersa- i que la radiofísica ha demostrat que la poca radiació dispersa que pot arribar a la glàndula tiroide, no té una influència com per necessitar protegir el coll amb un protector plomat, ja que hi ha molt poques possibilitats que aquesta, provoqui càncer de tiroide.
També és important saber, que el fet de col·locar el protector de tiroide, pot arribar a ser perjudicial per al pacient, des del punt de vista del correcte diagnòstic i de l’optimització de la protecció radiològica, ja que pot suposar una repetició de la prova perquè pot tapar part de la zona a explorar
Mamografia amb protector de tiroide i sense protector |
També influeix en les dosis d’exposició. Els aparells que actualment es fan servir, treballen amb exposimetria automàtica. En paraules entenedores, si durant l’exploració la màquina detecta teixit mamari, administra una dosi que és la justa i necessària per a l’obtenció de la imatge, però si detecta plom en la zona o molt propera a la zona, la màquina interpreta que ha de traspassar tota aquella densitat i augmenta la dosi de radiació sent innecessari (ens estaríem irradiant més del que necessitaríem)
És per això que la utilització de material plomat durant la radiografia ha de ser degudament avaluada en funció del balanç risc – benefici per al pacient, ja que la seva utilització no ha de ser sempre necessària ni convenient.
En aquest enllaç es detallen aquests aspectes i les recomanacions de les dues Societats.
https://www.sepr.es/images/PUBLICACIONES/Prot-tiroi-mamo-SEDIM-SEPR.pdf
De totes maneres, no deixeu que la por al càncer de tiroide impedeixi fer-vos una mamografia. Si decidiu que voleu que us posin un protector de tiroide, en tots els centres radiològics està disponible i en tots els centres sempre hi haurà un professional de radiologia especialista en mama que us podrà assessorar o aclarir qualsevol dubte que us pugui sorgir sobre el tema.
Sandra Pozo Benítez
Coordinadora del Servei de Diagnòstic per la Imatge (SDI)