Avui toca parlar de l’alimentació dels més petits de tots. Com ja sabem, la lactància materna és l’opció més recomanada per a l’alimentació del lactant, però hi ha casos en què no es pot portar a terme per contraindicació mèdica, desig matern o altres raons. En aquests casos, la lactància artificial amb llet de fórmula permet alimentar el nadó amb els nutrients necessaris per al seu correcte desenvolupament.
Existeixen molts tipus de llet, les fórmules d’inici (o número 1) són les que estan adreçades als nadons menors de 6 mesos, mentre que les fórmules de continuació (número 2) serien aquelles aptes a partir dels 6 mesos.
I com es prepara un biberó? El primer que hem de fer és una bona neteja de mans amb aigua i sabó per evitar la transmissió de microorganismes, tal i com malauradament hem après tots amb la pandèmia per covid.
En cas de comprar llet líquida, s’haurà de preparar el biberó amb la quantitat corresponent i escalfar-lo adequadament comprovant sempre la temperatura abans de la presa.
En el cas de la llet en pols, s’ha de preparar individualment per a cada presa i s’ha de llençar el sobrant donat que no és un producte estèril i hi ha possibilitat de creixement de microorganismes si és reutilitzada en noves preses.
Tot i que podem utilitzar aigua envasada (sempre amb baix contingut en sals minerals), en cas contrari al que se sol pensar, per fer la preparació de la llet artificial en pols es pot utilitzar aigua de l’aixeta, si es tracta d’aigua potable apta per al consum humà i no és imprescindible bullir-la prèviament. En cas de bullir-la després caldrà refredar-la fins que sigui tèbia, i si no es bull i s’escalfa al microones o al bany maria també s’ha de deixar refredar per evitar cremades. Si utilitzem el microones hem de sacsejar el biberó per homogeneïtzar la temperatura de la llet. Aquesta temperatura es pot comprovar amb unes gotes al dors de la mà o al canell.
És molt important, a l’hora d’afegir la pols, que ho fem amb la mesura rasa perquè la quantitat sigui exacta, donat que una mala preparació amb concentracions inadequades pot portar desordres en l’equilibri metabòlic del nadó. S’afegirà, en la majoria de casos, un cassó ras per cada 30mL d’aigua, així que els biberons que prepararem seran de 30, 60, 90, 120 o 150mL. En cas d’haver de fer una presa de 45mL, per exemple, prepararem un biberó de 60mL amb dos cassons rasos i en descartarem 15mL. La infermera o la pediatra et donarà indicacions de la quantitat de mil•lilitres de llet que haurà de prendre cada 3h, però aquestes sempre són orientatives i mai s’ha de forçar el nadó a menjar. Si fa pipís i caques, i té bona aparença amb guany de pes correcte, està ben alimentat/ada.
Un cop feta la presa, per al rentat del biberó no cal fer servir l’ebullició: podem rentar-los amb aigua i sabó o a màquina al rentavaixelles.