Una de les funcions del ronyó és eliminar els líquids del cos, a les persones que estan en tractament de diàlisi aquest òrgan no els funciona al 100%, per aquest motiu els pacients són sotmesos a aquest tractament que substitueix la funció que fa el ronyó. Cal que aquests pacients limitin els líquids per tal de sentir-se millor. Un cop sotmesos al tractament de diàlisi probablement orinaran molt poc, per tant tot el líquid que ingereixin haurà de ser eliminat per mitjà de les sessions de diàlisi. Entre una sessió i una altra els pacients acumulen aigua dins l’organisme, el que comporta un augment de pes considerable que pot posar en perill la seva vida. A més a més, també poden manifestar signes i símptomes com: inflor a les cames, augment de la pressió arterial, mal de cap, dificultat per respirar (ofegament), cansament…
La quantitat de líquids permesos durant un dia per a cada persona dependrà de la quantitat d’orina que faci durant 24h. La quantitat recomanada és de 500 ml més el volum de la diüresi de 24h.
QUAN PARLEM DE LÍQUIDS NO NOMÉS ENS REFERIM AL QUE EL PACIENT BEU!
Existeixen alguns aliments que absorbeixen molt líquid i són considerats com a tal. Per exemple:
- Un plat de sopa
- Gaspatxo
- Gelats i sorbets
- Begudes nutritives com poden ser batuts proteics
- Gelatina
- Glaçons
- La pasta i l’arròs (també absorbeix molt líquid encara que no el veiem)
CONSELLS PER CONTROLAR LA INGESTA DE LÍQUIDS
- Omplir una ampolla amb la quantitat exacta d’aigua que el pacient pot beure al dia
- Beure aigua freda i en un got petit
- Quan es té molta sensació de set, es pot posar un glaçó a la boca, xiclets sense sucre o un tall de llimona, per tal d’estimular la producció de saliva
- Limitar la ingesta de sal i dolços, per evitar que augmenti la set
Gemma Novell Asensio
Infermera Dialisi d’Althaia