El potassi és un mineral que es troba en molts aliments que consumim i la seva funció és la de mantenir els batecs del cor regulars i el bon funcionament dels músculs.
El cos utilitza el potassi que necessita, la resta és eliminada pels ronyons a través de l’orina.
En algunes persones amb insuficiència renal els ronyons no aconsegueixen eliminar l’excés de potassi de la sang i és necessari evitar alguns aliments que poden augmentar el potassi fins a un nivell perillós per a la salut.
Com podem eliminar gran quantitat de potassi dels aliments?
Gran part del potassi d’alguns dels aliments es pot eliminar amb la doble cocció (bullir els aliments, llençar l’aigua de cocció, i tornar a agafar aigua fer-la bullir una altra vegada i es tornar a llençar.)
També es pot eliminar el potassi amb el remull; tallar els aliments i deixar-los en aigua com a mínim 8 h, de tant en tant canviar l’aigua de remull (com a mínim dues vegades).
Cal tenir en compte que els aliments que estan cuinats al forn o al vapor no eliminen el potassi que contenen.
Aliments recomanats, amb baix nivell de potassi:
– verdures congelades.
– fruites en conserva o cuinades.
– llegums, una vegada a la setmana.
– una peça de fruita al dia.
Aliments no recomanats, perquè el seu nivell de potassi és elevat:
– pastilles de brou concentrades de carn i de peix.
– albercocs, raïm negre, plàtans, grosella, coco, sucs de fruites naturals i comercials.
– xocolata i derivats làctics amb xocolata.
– aliments integrals.- fruits secs i fruites seques.
– productes alimentaris de règim.
– aliments fregits.
Maria Francisca Orgaz
Infermera de diàlisi d’Althaia