El Centre de Disminuïts Físics del Bages (CDF) forma part de l’Àrea d’atenció a la dependència de la Fundació Althaia. Hi viuen, de manera permanent, 30 persones amb diversitat funcional física.
Es va inaugurar el juliol del 2002, i atenem a persones amb malalties neurològiques, ja siguin congènites o adquirides. Durant aquests anys sempre hem buscat promoure l’autonomia de la persona, encara que el marc sanitari i social tendia a un model més paternalista on els professionals treballàvem des del diagnòstic i majoritàriament érem qui decidíem sobre els pacients.
El nostre punt de partida és que totes les persones som multidimensionals: la vessant biològica, psicològica, social, mediambiental i espiritual, són importants per a cadascú de nosaltres, encara que hi hagi moments en que una d’elles requereixi més atenció, és per aquest motiu que anem avançant amb l’objectiu d’anar consolidant un model d’atenció integral, tenint cura de la salut de la persona però sense oblidar la importància que tenen els espais de relacions, d’oci, d’aprenentatge, de creences, de pràctiques religioses, o de la incorporació de les noves tecnologies per facilitar la seva autonomia i integració. Fa uns 4 anys vam decidir apostar per una atenció diferent més individualitzada i centrada en la persona, model deliberatiu.
Això ens ha suposat grans canvis, tant per part dels professionals com dels residents i les famílies:
A nivell d’equip, es va fer una reorganització del personal cuidador per tenir la mateixa dotació els 365 dies de l’any i adaptar-nos als horaris dels residents; el CDF és un centre obert i els residents entren i surten quan ho necessiten.
Es va canviar el format del Pla d’Atenció Individual (PAI), que estava dividit segons les àrees professionals, i ara es basa en el model de les 8 dimensions de la qualitat de vida, de Schalock i Verdugo, on hem inclòs com a apartat principal l’objectiu de vida del resident per tal que sigui la persona amb o sense el suport de la família, si així ho requereix, qui decideixi i s’impliqui proactivament en l’assoliment dels seus objectius i sempre amb el suport dels professionals.
També vam dissenyar un pictograma que emplenem junt amb el resident, on destaquem les coses que pot i vol fer autònomament.
S’ha creat el “professional referent” per a cada resident, figura que canalitza i filtra les seves demandes i necessitats.
Amb els residents i les seves famílies el gran treball s’ha centrat en apoderar cada persona, i fer-la responsable dels seus actes i decisions. Actualment fan de forma autònoma tràmits i gestions (visites mèdiques, administració econòmica, compra de roba i altres productes…) i l’autogestió de festes dins del centre.
A nivell individual, els residents fan activitats socioculturals a diversos espais del barri i participen en l’administració local. Tot això amb el suport dels professionals només en cas necessari.
Dins del CDF, tenim diversos òrgans de participació, com són les reunions setmanals de l’equip interdisciplinar, les reunions mensuals amb els residents, o les reunions anuals amb les famílies i del Consell de Participació.
Un altre pas important ha estat obrir el centre a la col·laboració amb altres entitats, culturals, socials i de salut que col·laboren i ens donen suport i formació en diversos aspectes a les necessitats que se’ls generen.
Tots aquests canvis per centrar els nostres esforços en la persona, i no en la malaltia o en la tasca del professional, estan ajudant els residents a ser conscients de les seves capacitats, i els ajuda a buscar de forma autònoma solucions als seus problemes, sense dependre exclusivament de l’ajuda dels professionals.
Aquest projecte és un camí sense fi on l’objectiu principal és anar introduint petits canvis per poder avançar i consolidar un model d’atenció integral, més participatiu, responsable i centrat en la persona, per tal de preservar els seus drets, dignitat i qualitat de vida i per un altre costat, fer un camí de creixement personal i professional. I tot i que és cert que ens hem anat trobant barreres en el camí, lògic per altra part, la valoració dels residents i la nostra és positiva, però requereix del compromís i de la formació contínua dels professionals que hi treballem per tal de millorar l’excel·lència en el tracte i el servei.
Rosa Zamora
Coordinadora Centre de Disminuïts Físics del Bages