La vitamina D, també anomenada la vitamina del sol, és una molècula liposoluble que té múltiples funcions en el nostre organisme. La principal és ajudar a absorbir el calci a nivell intestinal i que hi hagi una bona fixació als ossos, a més a més actua a nivell nerviós, immunitari i muscular.
La vitamina D es pot obtenir de forma natural, majoritàriament a través de la pell, gràcies a la llum del sol (90%), i a través dels aliments (10%)
I com s’obté aquesta vitamina a través de la llum?
A la pell hi ha unes substàncies que en presència dels rajos ultraviolats B (UVB) del sol esdevenen vitamina D inactiva, per activar-se ha que metabolitzar-se primerament al fetge i a continuació als ronyons.
Els aliments de la dieta més rics en vitamina D és troben a les carns, peix blau (sobretot en el oli de fetge de bacallà), ous, llet, derivats de la llet i vegetals.
Quan hi ha més requeriments d’aquesta vitamina D?
En els nens i adolescents, perquè estan en edat de creixement
En les persones amb pell fosca, com els africans, perquè els alts nivells de melanina en la pell dificulta la producció de vitamina D
En algunes malalties intestinals (malaltia de Crohn, celiaquia, etc) perquè dificulten l’absorció de greixos i per tant disminueixen la incorporació d’aquesta vitamina, ja que és liposoluble.
En patologies hepàtiques i renals, ja que intervenen en el procés de metabolització de la vit. D.
En l’obesitat, perquè la vitamina D s’adhereix al greix i impedeix que arribi al torrent circulatori.
En la menopausa, perquè hi ha una disminució dels estrògens en sang (hormones femenines que ajuden a regular l’aportació de calci als ossos) que provoca descalcificació
En la gent gran perquè la pell és més fràgil i durant l’exposició a la llum solar no tenen la mateixa eficàcia per convertir la provitamina D en vitamina D inactiva, que quan eren joves, i a més a més, els seus ronyons tenen menys capacitat per convertir la vitamina D en la seva forma activa.
A l’hivern hi ha més necessitats de vitamina D que a l’estiu, ja que la llum solar incideix amb menys angle.
Per què en el nostre país la població presenta dèficits d’aquesta vitamina D?
Hi ha molts factors com és el temps que dediquem a la jornada laboral en espais tancats, l’esport que realitzem en gimnàs i no a l’aire lliure.., però un dels més importants han sigut els protectors solars, en la prevenció del carcinoma de pell.
Quines són les recomanacions per proporcionar prou vitamina D?
Segons el National Institute of Health (NIH), són necessaris entre cinc i trenta minuts d’exposició solar entre les 10 del matí i les 3 de la tarda, almenys dos cops per setmana en cara, braços, cames i espatlles, sense aplicar protector solar. Si és realitza una exposició al sol més llarga de 30 minuts cal utilitzar protectors solars.
Cal fer una bona alimentació i si hi han dèficits, potenciar els aliments rics en vitamina D. S’ha de recordar que també tenim que cuidar-nos a nivell intern, és a dir:
- Menjar greixos saludables: fruits secs, alvocats, peix, carn, ous,..
- Fruites i verdures que ens fan d’antioxidants. Això farà enfortir les nostres cèl·lules de la pell i ens ajudarà a protegir-nos del dany solar.
També és important el seguiment mèdic de la vitamina D en sang i la seva suplementació si és requereix.
Imma Mosella i Renata Habdas
Infermeres servei d’hemodiàlisis d’Althaia