La cetonèmia és la producció de cossos cetònics o cetones en determinades circumstàncies i que es poden trobar a la sang (cetonèmia pròpiament dita) i a l’orina (cetonúria).
El cos obté l’energia dels hidrats de carboni que li proporcionen els aliments. Hi ha algunes circumstàncies on el cos té una manca d’aquesta energia i que obligaran l’organisme a buscar l’energia per una altra via. Aquesta altra via serà la seva reserva de greix. Quan aquest consum de greix és significatiu, es produiran i s’acumularan els esmentats cossos cetònics.
L’augment dels cossos cetònics pot manifestar-se amb una olor acidosa de l’alè (és el que anomenem fetor acetonèmic) i si es produeixen en molta quantitat donaran altres símptomes com dolor abdominal i vòmits.
A l’orina es poden detectar mullant unes tires que s’adquireixen a la farmàcia. En cas positiu (presència de cossos cetònics) viren de color (cap a lila) i a color més intens, més cetonúria.
Hi han determinades malalties que en cas de descompensació provocaran l’aparició de cetonèmia com és la diabetis o alguns trastorns metabòlics, però en pediatria el més freqüent és que aparegui com a conseqüència d’un dejú important, perllongat.
En un nen, qualsevol procés per banal que sigui, acostuma a acompanyar-se d’inapetència i, per tant, d’escassa ingesta d’aliments. Si a això sumem que la pròpia malaltia ja suposa un consum energètic més elevat, tindrem 2 factors que afavoriran l’augment dels cossos cetònics.
No obstant, la producció de cossos cetònics també la podem trobar sense que hi hagi cap malaltia com per exemple si un nen la nit abans ha sopat poc o molt d’hora, i fins l’esmorzar passen moltes hores. Això explica que molts nens de bon matí refereixin dolor abdominal o els hi notem aquell fetor acetonèmic. Alguns són força propensos a presentar-ho.
Com podrem controlar l’augment dels cossos cetònics?
En cas de malaltia hem de respectar que el nen no tingui gana però és important que, al menys, vagi bevent líquids ensucrats (el sucre és un hidrat de carboni de ràpida absorció).
En un nen sa a qui li detectem de bon matí pel dejú nocturn, també és important que ingereixi líquids ensucrats (per exemple suc de fruita i si cal afegint més sucre). Si tenen dolor abdominal normalment rebutgen la ingesta però cal estimular-la perquè sinó no frenarem la cetona, cada cop tindrà més dolor abdominal, es podran afegir els vòmits i entrarem en un bucle.