Davant la mort d’un ésser estimat, hi ha persones que poden tenir necessitat, en algun moment del seu procés de dol, de compartir-ho amb d’altres. Els motius poden ser diversos: per manca de suport de les persones del seu entorn més proper o perquè senten que és millor parlar amb algú que no coneixen.
A Manresa, des de l’any 1999, funciona un grup de dol, on persones que han viscut diverses pèrdues es troben regularment acompanyats per un facilitador. En els darrers anys en funcionen dos, un dedicat a pares que han perdut un fill, que és un tipus de pèrdua que pot esdevenir de les més intenses de viure i un altra dedicat a altres tipus de pèrdues com: pares, parelles, amics….
Cada grup té les seves característiques específiques depenent dels membres que el formen i del facilitador. Té punts en comú amb els “grups d’ajuda mútua”, és a dir, la persona rep el suport de la resta dels membres del grup i això l’ajuda a viure més acompanyat el procés de dol.
El seu objectiu principal és crear un espai d’acolliment i seguretat, on la persona se senti protegida i pugui expressar tot el que guarda dins seu i compartir-ho i així poder anar transformant el seu dolor.
Les normes bàsiques del grup de dol són:
1.- Confidencialitat, tot el que és comparteix dins el grup no pot sortir d’allà.
2.- Respecte, cal ser molt respectuós amb el que diuen els altres.
3.- No aconsellar, el que per una persona pot ser vàlid per una altra no.
4.- No preguntar per què? No cal donar explicacions que sovint no sabem.
5.- No prendre responsabilitats per l’altre, cadascú ha d’assumir les seves.
6.- Escoltar el que ens diu la persona que parla, sense fer interpretacions.
7.- Estar present en el aquí i ara.
8.- Estar en contacte amb els nostres sentiments.
9.- Respectar l’horari acordat.
10.- No fer judicis de valor.
11.- No criticar.
Aquest any també ha sorgit una associació per ajudar a afrontar la pèrdua d’un nadó “Little Stars”, una experiència que per a les persones que la viuen és molt difícil, ja que, en general, hi ha molt desconeixement de tot el que suposa. Els impulsors són persones que han tingut aquesta experiència i van veure la necessitat de crear aquest col·lectiu.
És un privilegi poder comptar amb aquests recursos, el més important és que la persona senti la necessitat de formar-ne part.
Per contactar amb el grup de dol Telf.-635534236
https://serveidedol.wordpress.com
Serveiddol@gmail.com
Mª Teresa Pujol Sabanés infermera de l’hospital de dia mèdic.
Màster en counseling integratiu-relacional en dol i pèrdues pel IPIR i UB