Avui parlarem d’alimentació, un tema que ens preocupa a tots per diferents raons.
Com segur molts haureu sentit per diferents mitjans de comunicació el Servei Català de la Salut ha tret una Guia d’Alimentació per a nens de 0-3 anys amb noves recomanacions. Farem un resum de les més rellevants.
1.- La lactància materna és el millor aliment que podem oferir al nostre nadó de forma exclusiva fins als 6 mesos. Si no és possible li donarem una llet en pols adaptada de vaca o de cabra, però mai substituir per begudes de soja, arròs, ametlles o similars.
2.- Quan li podrem donar algun aliment diferent de la llet materna o artificial? Al voltant dels 6 mesos de forma progressiva. Mai abans dels 4 mesos ni més tard dels 7 mesos
3.- Com li donarem? Sempre ens adaptarem a cada nen, al seu ritme de creixement i al seu desenvolupament psicomotriu. Però si el seu pes és correcte i és capaç de mantenir-se ben assegut i té interès pel menjar no ens limitarem a donar triturats, sinó que podem oferir aliments tous i sense risc d’ennuegament.
4.- Quina quantitat? S’ha de respectar la sensació de gana i sacietat del nen.
5.- Quins aliments li puc donar? Doncs pràcticament podem introduir tots els aliments de forma progressiva: cereals amb o sense gluten, fruites, llegums, ous cuits, carn i peix, oli d’oliva, fruites seques aixafades o mòltes.
. La llet de vaca sencera la introduirem als 12 mesos, i als 10 mesos podem oferir petites quantitats de iogurt o formatge tendre. Les llets de creixement no són necessàries de forma general.
. El peix com l’emperador, el caçó, tintorera, tonyina i peix espasa esperarem fins als 3 anys pel seu contingut en mercuri.
. Els vegetals rics en nitrats com els espinacs i les bledes cal evitar-los abans dels 12 mesos.
. Aliments amb risc d’ennuegament fins als tres anys: fruites seques senceres, trossos de poma i pastanaga no cuits, grans de raïm, crispetes.
Altres coses importants:
– Sempre introduir els aliments un a un, esperant 3-5 dies entre ells, per veure si produeixen algun tipus de reacció.
– No afegir, sucre, ni mel, ni edulcorants, ni sal.
– Augmentar el consum de cereals integrals.
– La beguda principal ha de ser l’aigua. Evitar sucs i begudes ensucrades.
– Molt important rentar-se les mans
– Els aliments superflus com xocolata, flams, postres làctiques, galetes, brioixeria, xarcuteria… com més tard millor i sempre a partir dels 12 mesos.
I ara a gaudir, ja que els àpats han de ser un bon moment per compartir amb els nostres fills!