Voleu saber què és una infecció d’orina?
Les infeccions d’orina es produeixen per l’existència de bactèries dins el tracte urinari (bufeta, uretra o ronyons). Són més freqüents en nenes a partir de l’any de vida i apareixen perquè els microorganismes que generalment estan a la pell de l’anus o la vagina pugen i arriben a la bufeta o als ronyons.
I… sabem si qualsevol nen la pot tenir?
La infecció urinària es pot donar en nens o nenes completament sans però hi ha alguns factors que hi predisposen, com pot ser el reflux d’orina de la bufeta cap al ronyó o malalties neurològiques que impedeixen el buidatge de la bufeta.
Quins símptomes són els típics?
Si la infecció d’orina és de vies baixes (o sigui que afecta a la uretra i/o bufeta), els símptomes més freqüents seran: necessitat freqüent o urgent per anar a orinar, dolor o coïssor a l’orinar, orina tèrbola o amb sang, orina amb mala olor i incontinència urinària.
Si la infecció afecta als ronyons, tot això es pot acompanyar de dolor abdominal, dolor a la zona lumbar, febre, vòmits i/o tremolines.
I com la diagnostiquem, els metges…
Per a arribar al diagnòstic d’infecció d’orina, cal recollir una mostra d’orina. Si el nen és gran i ja és continent (ja no porta bolquer), la mostra idònia serà una mostra agafada al mig d’una micció amb prèvia neteja de la zona genital. En els nens més petits (sobretot per sota dels 2 anys) la cosa es complica perquè no sabem en quin moment faran la micció. És llavors que utilitzem unes bosses adhesives que es col·loquen al voltant del penis en els nens i al voltant de la vagina en les nenes. Quan aconseguim la mostra d’orina es fa una primera anàlisi. Si l’orina surt alterada, s’haurà de comprovar el resultat per mitjà de tècniques més invasives (generalment es proposarà un sondatge de la bufeta per recollir una orina totalment estèril).
I quan ja sabem què hi ha… què fem?
Quan es confirma que l’orina està alterada, sigui per una tècnica o altra, se sospita que hi ha una infecció d’orina i s’iniciarà un tractament antibiòtic. Si el nen té més de 6 mesos, bon aspecte i tolera el menjar i els medicaments, generalment es farà el tractament per via oral i s’enviarà a casa. Al contrari dels nens menors de 6 mesos o aquells que tenen mal aspecte o vomiten tot, que necessitaran ingressar per administrar l’antibiòtic per via endovenosa. L’infecció es confirmarà ens uns dies, quan s’obtingui el resultat del cultiu que es va recollir el primer dia.
Quan s’hagi curat la infecció, generalment el pediatre iniciarà algun tipus d’estudi per veure la forma dels ronyons i detectar possibles causes. L’ecografia és la prova indicada en aquest moment.
Mireu! Podem fer alguna coseta per intentar evitar-les!
I com que sempre és millor prevenir que curar, algunes de les recomanacions per evitar les infeccions d’orina són: beure aigua freqüentment, anar al lavabo un mínim de 5-6 vegades al dia, intentant que els nens no s’aguantin el pipí i netejar la zona genital de davant cap enrere per evitar que els gèrmens pugin cap al sistema urinari.