Quan arriba un nadó a casa i sobretot si és el primer fill, comencen els dubtes!! Problemes, preocupacions, interrogants, neguits…. Al llarg d’alguns posts hem anat parlant d’alguns d’aquest temes, d’altres us en parlarem avui en aquest petit resum.
- Quina roba li posem? L’abriguem molt? Han d’estar calentets però normalment no tant com ens pensem. Quan acaben de néixer no regulen la temperatura perquè encara són immadurs i si l’ambient és fred es refreden i si fa molta calor poden tenir decimetes de febre i amb la suor sortir fins i tot granets a la pell. Han d’estar a una temperatura confortable però evitant l’excés de calor. Es pot seguir la regla que solen dir les iaies “el que et posaries tu i una mica més, però només una mica més!”.
- El melic: Amb gasses estèrils i alcohol de 70ºC farem les cures però què m’ha de preocupar? Com ho fem?. Recordeu el post de “El cordó umbilical, com es cura?”
- La pell es pela! Li poso crema, quan començo? Quan el nadó neix té al damunt una petita capa blanca i untuosa; s’anomena vèrmix caseós i té una funció tèrmica i protectora pel nadó que es reabsorbirà (desapareixerà) sola. És la millor crema hidratant que pot tenir! Un cop aquesta capa ha marxat podem posar crema. Algunes vegades, sobretot si han nascut després de quan els tocava, tenen com la pell escamada, no passa res, no cal que feu res d’especial, acabarà marxant.
- Ara toca banyar-lo! Comença un ritual que permet al nadó experimentar experiències sensitives (fred, calor, carícies…), començar a jugar i mantenir un vincle amb els pares. Feu memòria en aquest link!
- Quines taques són normals, quines taques marxen? Els nadons poden tenir unes taques de color rosat intens, generalment al pont del nas i al front o parpelles superiors o també a la part posterior del coll. Són taques normals i solen desaparèixer els primers mesos de vida tot i que en alguna ocasió es mantenen de per vida. Aquestes taques no tenen cap tipus de risc o implicació. Unes altres taques freqüents són les taques “mongòliques” d’un color més blau-violaci i que es localitzen a la zona baixa de l’esquena o a les natges. Triguen més en desaparèixer (4-5 anys) i també a vegades són per sempre.
- Tothom parla de la vitamina D i la relació amb el sol! Us vam fer un petit recordatori fa uns dies. Ho recordeu? Fés un click aquí!
- Tot el dia està esternudant. Està refredat? Tants els esternuts com el singlot són molt freqüents en els nadons que acaben de néixer i no té cap significat patològic.
- Sagna pels genitals! Pànic? Doncs no! Algunes nenes poden tenir un flux vaginal blanc o fins i tot sagnar una mica per la influència de les hormones maternes i que resol en pocs dies. El mateix passa amb els pits que poden augmentar lleugerament de tamany tant amb els nens com amb les nenes recent nascuts. Una situació similar pot passar amb el pipi que en alguna ocasió els primers dies de vida es d’un color taronja i taquen així el bolquer d’aquest color. Tampoc us preocupeu; és normal i es fruit de l’àcid úric que s’elimina per l’orina perquè hi ha molt recanvi de cèl·lules!
- Per què es posen grocs? Quan els glòbuls vermells (hematies) es destrueixen deixen anar a la sang la bilirubina que en acumular-se a la pell fa que veiem els nens més grocs. Perquè passa i què podem fer? Fer una ullada al post: “M’han dit que el meu nadó s’ha posat groc…
A disfrutar del nou membre de la familia!