Quan el nen té el culet envermellit ho definim com la dermatitis del bolquer, ja que la part afectada és just la que està sota aquesta peça de roba: cintura, natges, àrea perianal, genitals i part interna de les cames. Es tracta d’una de les alteracions cutànies més freqüents i pot afectar a tots els nens en algun moment dels seus primers mesos de vida. En alguns casos, es va repetint fins que retirem els bolquers, perquè el nen ja va al wàter.
Aquestes lesions provoquen desconfort al nen i angoixa als pares, ja que el seu fill pot estar més irritable, tenir menys gana o son. La majoria de vegades la dermatitis és lleu, però, si no ho tractem, es pot complicar i donar sobreinfeccions, erosions…
Per què es produeix?
L’àrea del bolquer pateix una fricció excessiva. També cal tenir en compte el contacte repetit amb irritants com la orina i la femta, així com el fet d’haver-la de fregar sovint per retirar aquests productes. Tot això pot comprometre la barrera cutània facilitant la irritació i produint les lesions.
Com prevenir-ho?
Mantenir sempre la zona el més neta i seca possible. Es recomana:
– Canviar sovint els bolquers. Sobretot cada vegada que fa caca o pipi.
– Exposar el culet a l’aire en períodes llargs per evitar la fricció.
– Per netejar el culet, moltes vegades no n’hi ha prou mullant amb aigua per eliminar la femta.
– Si fem servir sabó, ha d’ésser en poca quantitat, poc agressiu i amb un PH lleugerament àcid.
– La neteja ha de ser curosa, però també delicada. Utilitzar tovalloletes per a la higiene s’ha demostrat que és segur i eficaç si aquestes estan formulades sense alcohol ni fragàncies.
– Utilitzar una crema barrera a cada canvi de bolquer, o al menys cada vegada que veiem el culet vermell. Així, es forma una capa que protegeix dels irritants. La majoria d’aquestes cremes contenen òxid de Zn. Hem de recordar que amb els canvis habituals de bolquers no cal retirar tota la crema per prevenir nou dany.
Seguint aquesta rutina, a part de prevenir, es resoldran la majoria de casos lleus o moderats de dermatitis del bolquer.
Quan portar el nen al metge?
Si no milloren amb les mesures explicades abans, el pediatre us indicarà si hi ha alguna altra possibilitat diagnòstica (com psoriasi, candidiasi o altres malalties) o si es necessita aplicar un tractament addicional.
Però ja veureu que, si es manté net i sec i si a la que veiem que es posa una mica vermell posem una bona capa de crema, apareixeran pocs vermells i, si apareixen, els liquidarem aviat!!