El fre lingual és un tel situat sota la llengua i fixat a la base de la boca, amb el que neixen alguns nadons.
Té diferents graus (en concret 4) i segons siguin aquests, la llengua tindrà més o menys dificultat per mobilitzar-se:
– GRAU 1: el tel arriba a la punta de la llengua.
– GRAU 2: el tel queda una mica enrera de la punta de la llengua.
– GRAU 3: el tel queda a l’alçada del 1/3 posterior de la llengua.
– GRAU 4: més que un tel és veu un engruiximent a la base de la llengua.
El problema principal que suposa presentar aquest fre lingual el tenim a l’hora de menjar si es fa alletament matern (el nen no pot posar bé la llengua sota el pit el que implica una succió inefectiva, una mala alimentació del nadó i dolor per part de la mare que, fins i tot, pot patir mastitis) i a l’hora de parlar (el nen no pot recolzar bé la llengua al paladar per fer determinats sons). Així mateix, a la llarga pot conduir a una maloclusió dental.
El tractament consisteix en tallar aquest fre (frenectomia) però, cal fer-ho sempre?
En els graus 1 i 2 sí independentment que es faci alletament matern o artificial per aquelles dificultats futures amb la parla. A més, si es fa alletament matern, cal fer-ho aviat per evitar els problemes associats amb la succió esmentats abans.
En el grau 3 si es fa alletament matern, però el nen guanya pes i la mare no presenta cap molèstia, o es fa alletament artificial, es aconsellable fer la frenectomia pel possible trastorn a l’hora de parlar. No obstant, adoptar una conducta expectant no és incorrecte perquè alguns nens ho aconsegueixen sense problemes si bé són els menys.
El grau 4 no té perquè suposar cap problema i, per tant, d’entrada no cal fer res.