Ja fa uns mesos que estem en alerta per l’aparició de brots de xarampió i per això us en voliem fer cinc cèntims. L’alerta és tal que a tots els treballadors de centres sanitaris ens han revisat les vacunes i ens han recomanat revacunar-nos si no ho estem; i s’ha dissenyat circuits d’aïllament dels casos sospitosos. Tranquils que de moment a la nostra zona no n’hem vist cap, però tots ens hem revisat com és aquesta malaltia perquè fa molts anys que no se’n veuen massa casos i és importantíssim que no se’ns passin per alt!!
El xarampió és una infecció causada per un virus que ens contagia via respiratòria (a partir de la tos i la mucositat d’algú infectat). Després d’una o dues setmanes d’incubació apareix febre força alta, mucositat i congestió nasal, tos seca, ulls envermellits i, a vegades, fins i tot inflats. És de les malalties víriques que provoquen també força xafament i dolors musculars. Al cap de 3 o 4 dies amb febre apareix el que nosaltres anomenem l’exantema, és a dir, les taques a la pell. Aquestes comencen a aparèixer per la cara i es van escampant progressivament cap al tronc i les extremitats. Les taques són petites, ben vermelles i tendeixen a ajuntar-se formant taques més grans. Al cap de 2 o 3 dies les taques s’aniran esborrant progressivament i al cap d’uns 7-10 dies el xarampió estarà passat.
El què ens amoïna són els xarampions complicats, els que se surten d’aquesta història que acabem d’explicar. Sobretot en els nens més petits o en els que tenen problemes de defenses, pot haver-hi afectació important dels pulmons en forma de broncopneumonies greus que poden necessiten cures intensives i deixar seqüeles respiratòries; o bé del sistema nerviós central. Quan afecta el cervell hi ha un risc elevat de seqüeles neurològiques i inclús de mortalitat, és per això que els professionals de la salut insistim tant en les mesures preventives, perquè quan la cosa ja està escampada no tenim tractaments eficaços per a aturar el virus.
La forma de prevenir-lo és, com ja sabeu, la vacuna del xarampió, que està inclosa en la vacuna triple vírica que es posa actualment a l’any de vida i als 4-6 anys. És eficaç i segura i, de fet, aquests nous brots de xarampió s’atribueixen a l’arribada de gent no vacunada provinent d’altres països i a la disminució de la cobertura vacunal, és a dir, a la decisió d’algunes families de no vacunar als seus fills. Quan hi ha algun cas de xarampió els sanitaris ho declarem immediatament als Serveis de Vigilància Epidemiològica, que vetllen per la salut pública i analitzen d’on vé i cap on va el brot i prenen les mesures pertinents per a que hi hagi els mínims casos possibles.
Així doncs recordeu:
– Febre alta + conjuntivitis + nen xafat + nas ple de mocs + taques a la pell = podria ser xarampió. Consulteu al vostre pediatre!
– Vacuneu-vos si no ho esteu, vacuneu-los si no ho estan; per a protegir-los a ells i a la comunitat.