Durant els primers sis mesos de vida, l’alimentació del nadó es basa exclusivament en la lactància, preferiblement materna. A partir dels sis mesos, però, iniciem una nova etapa: l’alimentació complementària. I una de les primeres preguntes que ens fem sovint és com introduir els cereals.
Tradicionalment, quan un nadó arribava als sis mesos, era habitual començar amb cereals en pols enriquits, afegits al biberó o en forma de farineta. Però aquest concepte ha anat canviant.
Amb els coneixements actuals, sabem que els cereals són una part important de la dieta tant dels infants com dels adults, però no cal que siguin processats ni enriquits per ser beneficiosos. De fet, molts d’aquests cereals comercials porten afegits una gran quantitat de sucres lliures i conservants, poc recomanables per a la salut dels més petits.
Per sort, existeixen alternatives molt més saludables i naturals. Una bona opció és oferir cereals sense enriquir, barrejats amb llet o fruita, o fins i tot en format sòlid. Aquí és quan sovint les àvies es posen les mans al cap… Però que s’hagi fet sempre d’una manera no vol dir necessàriament que sigui la millor, oi?
Per exemple, podem preparar un porridge de civada amb llet i una mica de plàtan. Hi ha mil opcions diferents, tant si preferim oferir els aliments en trossos com si triem textures triturades. També podem introduir l’arròs (sencer o triturat), pa en trossos estovat, pasta, blat de moro, quinoa… Tot adaptat a l’etapa de desenvolupament del nadó.
A més, s’ha vist que afegir cereals al biberó pot augmentar el risc de càries i d’obesitat. Pensem-hi un moment: nosaltres, com a adults, quan esmorzem mengem algun sòlid i el combinem amb una beguda. Quina necessitat hi ha d’aportar calories en format líquid? Sabem que, d’aquesta manera, la digestió és més ràpida i la sensació de sacietat, més curta.
En definitiva, és hora de deixar enrere tòpics antics i atrevir-nos a fer les coses d’una manera més conscient, natural i saludable.
Servei de Pediatria d’Althaia – Hospital Sant Joan de Déu de Manresa
