La diabetis és una malaltia crònica que apareix quan el pàncrees deixa de produir insulina o l’organisme no la pot utilitzar eficaçment.
Quan l’organisme no pot produir o utilitzar la insulina de forma eficaç, es produeixen nivells elevats de sucre (glucosa) a la sang, el que s’anomena hiperglucèmia. A llarg termini, els nivells elevats de glucosa s’associen a danys a l’organisme i fallades en diversos òrgans i teixits.
A grans trets, podem parlar de 3 tipus de diabetis:
- Tipus 1
Es pot desenvolupar a qualsevol edat i sempre requereix tractament amb insulina per sobreviure.
- Tipus 2
Representa al voltant del 90% de totes les diabetis i es diagnostica amb més freqüència en adults.
- Gestacional
Es produeix quan la glucèmia és elevada durant l’embaràs i pot causar complicacions tant a la mare com a l’infant.
A Espanya, 1 de cada 7 persones adultes pateix diabetis, el que fa que sigui el segon país d’Europa amb la taxa d’incidència més alta. Però a més, el 30% de les persones que pateixen diabetis no ho saben.
El retard en el diagnòstic de la diabetis suposa un major risc de complicacions. En canvi, un bon control de la malaltia pot prevenir complicacions a curt i a llarg termini. En el cas de la diabetis tipus 2, aquest seguiment el fa l’equip mèdic i d’infermeria de l’atenció primària, des del CAP de referència. En canvi, els serveis d’endocrinologia, formats per metges especialistes, nutricionistes i infermeres, s’encarreguen de fer el control i seguiment de les persones afectades per la diabetis tipus 1.
Què podem fer per prevenir la diabetis?
Actualment, tot i que s’està investigant per conèixer els factors que la poden causar, la diabetis tipus 1 no es pot prevenir.
El que sí que podem fer és prevenir o retardar l’aparició de la diabetis tipus 2 ja que les mesures que han demostrat que són eficaces estan relacionades amb hàbits de vida saludables. Per exemple, la dieta mediterrània, que ha demostrat ser una dieta saludable capaç de prevenir la diabetis, però també altres afeccions com les malalties cardiovasculars i el càncer.
Practicar activitat física regularment i mantenir un pes saludable són les altres mesures que prevenen la diabetis. De fet, sabem que l’obesitat augmenta el risc de patir diabetis, tant és així que el 80% de les persones amb diabetis tipus 2 pateixen obesitat. Alhora, les pèrdues d’un 5% del pes ja es relacionen amb una millora dels nivells de glucosa en sang, així que un pes adequat també actua com un factor protector.
Alguns dels consells que podeu seguir són els següents:
- Mengeu fruites (mínim 3 al dia) i verdures i hortalisses (mínim 2 al dia, per dinar i per sopar).
- Incrementeu el consum de llegums (mínim 3-4 vegades a la setmana) i la fruita seca, com les nous, avellanes, ametlles… (1 grapat cada dia).
- Feu servir l’oli d’oliva verge per cuinar i amanir.
- Prioritzeu el consum de peix (2-3/setmana), i modereu el de carns (màxim 3-4/setmana), especialment les vermelles i processades (màxim 2/setmana). L’ou és una bona alternativa a la carn i el peix, i es pot consumir entre 3 i 4 vegades per setmana.
- Escolliu el pa, la pasta, l’arròs i altres cereals integrals.
- Feu servir espècies i herbes aromàtiques (comí, orenga, pebre, llorer, farigola, romaní, canyella, menta, entre d’altres) en lloc de massa sal.
- Trieu l’aigua com a beguda principal.
- Encara que el vi és un producte típic de la zona mediterrània, es desaconsella el consum de qualsevol tipus de begudes alcohòliques, també del vi.
- Adapteu les preparacions i les quantitats a les característiques actuals de tipus de vida, horaris, tipus de feines, etc., per evitar ingestes massa copioses i reduir també el malbaratament d’aliments.
- Compartiu els àpats al voltant d’una taula, sempre que sigui possible. Els aspectes socials i de convivència dels àpats estan molt vinculats a la dieta mediterrània.
- Feu activitat física moderada de manera quotidiana i, si pot ser, per la bonança del clima, a l’aire lliure. Eviteu el sedentarisme (llargues estones d’inactivitat a casa o a la feina).
Sobre l’activitat física, en un estudi publicat el 2020 es va demostrar que realitzar exercici físic, independentment de la intensitat o la freqüència, prevenia el desenvolupament de diabetis tipus 2 i reduïa la mortalitat de totes les causes.
Per tant, per a millorar la salut i prevenir la diabetis l’important és realitzar activitat física.
Servei d’Endocrinologia, Nutrició i Diabetis