La immunització enfront el Virus Respiratori Sincicial (VRS) està destinada als lactants fins a 6 mesos d’edat.
El VRS afecta el primer any de vida, amb una irritació o inflamació de les vies respiratòries a nivell de bronquis, que provoca un augment important de la fabricació de moc. En una infecció lleu es produeix una pèrdua de gana, i en conseqüència, un estancament del pes que angoixa la família, però el lactant pot aconseguir expulsar la mucositat. Si la fabricació de moc és molt més elevada, pot col·lapsar la ventilació pulmonar amb gran dificultat respiratòria i arribar fins a un límit de necessitar hospitalització i cures intensives, si és el cas. També es pot complicar en una pneumònia.
La protecció de la bronquiolitis es realitza mitjançant la vacuna enfront VRS la qual actua a les 24 hores després de l’administració i té una efectivitat del 80% i, si el lactant es contagia del virus, li reduirà molt el quadre viral.
La campanya d’immunització VRS, que es va iniciar a Atenció Primària, va dirigida als infants nascuts del dia 1 d’abril a l’1 d’octubre del 2024. A partir de l’1 d’octubre s’immunitzen els que neixen a l’hospital abans de rebre l’alta, fins el 31 de març de 2025.
La immunització VRS per a infants d’alt risc de salut
- Els prematurs de menys de 35 setmanes rebran 1 dosi fins els 12 mesos d’edat. Si van rebre 1 dosi l’any anterior poden rebre una nova dosi ara, al 2024 (si encara no han complert 12 mesos)
- Els nadons amb malalties cròniques o d’alt risc de salut rebran la vacuna fins als 24 mesos d’edat. Si havia estat immunitzat amb VRS la temporada passada, ara rebrà una nova dosi:
-
- Infants amb cardiopaties congènites amb afectació hemodinàmica significativa que produeix o no, cianosi
- Infants amb displàsia broncopulmonar
- Infants que han passat per cirurgia cardíaca amb bypass cardiopulmonar.
- Infants amb altres patologies de base que sigui un alt risc el patir bronquiolitis greu pel VRS: immunodepressió greu (malalties oncohematològiques, immunodeficiències primàries, agammaglobulinèmia congènita, tractament immunosupressor continu, errors congènits de metabolisme, malalties neuromusculars, malalties pulmonars greus, síndrome de Down, fibrosi quística, infants que reben cures pal·liatives)
Quina és la millor manera de protegir els nadons contra les infeccions pel virus respiratori sincicial (VRS)?
- Mantenir una higiene freqüent de mans i de joguines
- Posar-se mascareta, si es tenen símptomes de refredat
- Ventilar els espais tancats
- Evitar que el nadó romangui en espais on es fumi
- Evitar dur el nadó a espais tancats i amb molta gent
- Immunitzar el nadó contra les infeccions causades pel virus respiratori sincicial (VRS)
Més informació https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/vacunacions/infantil/vrs/index.html
Pilar Puig Plana
Infermera referent de vacunes Atenció Primària Althaia