Seguint el tema del darrer post sobre lactància materna1, avui comentem altres dificultats que poden sorgir.
Mastitis
Com comentàvem, quan tenim una ingurgitació mamària i no se soluciona, pot sobreinfectar-se i provocar una mastitis. En altres casos, la mastitis pot ser deguda a: obstruccions en les glàndules per utilitzar sostenidors o roba molt ajustada o per subjectar el pit amb la mà en forma de pinça mentre mama el bebè, o degut a ferides a la pell com ara les clivelles en els mugrons.
La mastitis és una inflamació del teixit mamari, que moltes vegades implica també que hi hagi infecció, normalment per bactèries habituals de la pell. Els símptomes són dolor, escalfor, envermelliment i inflor del pit afectat, però moltes vegades aquests símptomes van acompanyats de febre i calfreds. Si tens algun d’aquests símptomes és important comentar-ho a la llevadora, el metge o el pediatre del bebè perquè valori si et cal tractament antibiòtic al que també poden afegir-s’hi antiinflamatoris.
És molt important no retirar la lactància ja que una part del tractament consisteix en buidar el pit perquè es vagi drenant la llet acumulada. Pot ser que amics o familiars et diguin que aquesta llet no és bona per al bebè, però això no és així, pots donar-li sense que li causi cap problema.
Medicaments
Pot ser que en el període que dura la lactància, hagis de prendre algun medicament o suplement alimentari i no saps si és compatible amb donar el pit. En aquests casos, el millor és comentar-ho al metge que t’ho hagi receptat. Si tens dubtes, també pots consultar la página web e-lactancia.org per saber si pots fer determinats tractaments durant aquest període.
Si has tingut alguna incidència o algun dubte sobre la lactància i vols que en parlemt en aquest blog, explica’ns-ho en un comentari.
- Llegiu el post “I si la lactància no va bé? (I) ↩︎