Tot comença amb uns quants estossecs… i ja ens imaginem nits sense dormir perquè sabem que apareixerà la temible tos. Al cap d’un moment pensem en la solució màgica: un xarop. Però potser aquests dos personatges, la tos i el xarop, s’haurien d’intercanviar els papers.
La tos és un mecanisme de defensa que té el nostre cos per poder mantenir ben nets els pulmons i les vies respiratòries, per exemple fent fora a petits cossos estranys que hagin volgut entrar o als mocs. D’aquesta manera la tos evita que s’instal·lin als pulmons i puguin acabar produint una infecció o altres complicacions. Per tant, el que hem de voler eliminar és el causant i no pas la tos, que és la que ens protegeix.
Així, que en aquesta part de la història, els malvats passen a ser els provocadors de la tos, habitualment, els mocs. I com hi podem fer front? El primer que ens ve al cap és, una altra vegada, un xarop. Però, potser que coneguem una mica millor aquest remei.
Primer de tot, hem de tenir en compte que els infants són més susceptibles a patir els efectes secundaris per medicaments que no pas els adults. Per altra banda, alguns dels efectes secundaris dels medicaments no es coneixen bé fins al cap d’uns anys de ser a les farmàcies. I també pot ser que hi hagi nous estudis que demostrin que aquell medicament no és tant o gens efectiu com es pensava. Aquest ha sigut el cas dels xarops expectorants i mucolítics. No hi ha estudis científics ben fets que demostrin que siguin eficaços. I per aquest motiu, no caldria donar-los.
I arribat a aquest punt, quina solució ens queda? La hidratació. Els mocs com més líquids són, més fàcils es poden eliminar. Per tant, és molt important que el nen begui molts líquids i, si no hi ha contraindicació mèdica, que respiri aire humit, fent servir humidificadors. Els rentats nasals amb solució fisiològica també ajudaran a netejar els mocs del nas.
Si és ben cert que la majoria de vegades la tos dura pocs dies i no és cap problema important, en algunes situacions haurem de consultar al pediatre: si fa vomitar, si no deixa dormir a les nits, si s’associa a febre alta o a dificultat per respirar cal descartar que no hi hagi complicacions.
Així doncs: pocs xarops, molta aigua, rentats nasals…i al metge quan calgui!!
Aquest post ha estat redactat amb la col.laboració del Servei de Farmàcia d’Althaia