Els nostres nens són estalviadors, i a vegades decideixen que el millor lloc on guardar les monedes pot ser la seva panxa. Què hem de fer nosaltres quan el nostre fill s’ha empassat una moneda?
Tot i que habitualment els nens no solen tenir cap tipus de molèstia, s‘haurà de descartar si té dolor o si la panxa està molt dura. En algun cas poden presentar baveig, sensació que els hi costa respirar o mal de panxa. Cal consultar a urgències per explorar el nen i valorar com està la seva panxeta on es realitzarà una radiografia per veure on està la moneda.
En la majoria del casos, la moneda ens la trobarem a nivell de l’intestí i haurem d’esperar que gràcies als moviments intestinals, la moneda es barregi amb les femtes, i que vagi baixant cap avall per expulsar-la. Però hi ha vegades, que ens la trobem a nivell de l’esòfag, es a dir, que no ha arribat a l’estómac, en aquests casos caldrà treure la moneda amb una endoscòpia.
Si el pediatre ens diu: tranquils, la moneda està per l’intestí. Què haurem de fer nosaltres?
– Cal donar-li una alimentació variada, sobretot fruites i verdures, aliments que continguin fibra i prendre força líquids, per afavorir el trànsit intestinal.
– Anar controlant de forma diària les caques, i veure si elimina la moneda. Es recomana que faci les caques en un gibrella, ja que així és més fàcil mirar-les després.
– Si en uns 7-8 dies, no ha eliminat la moneda, caldrà tornar a consultar a urgències per repetir de nou la radiografia i veure on està la moneda. La majoria de vegades, la moneda ja s’haurà expulsat. Però si no és així, s’anirà fent un seguiment de la moneda mitjançant radiografies. No cal realitzar radiografies cada dia, ja que és exposar al nen a radiacions innecessàries.
– Si en unes 4 setmanes, no ha expulsat la moneda, llavors si que s’haurà de plantejar d’extreure mitjançant una endoscòpia (com un tubet que porta una càmera i que es pot introduir a dins de l’intestí).
– Si en algun moment, el nen explica que té mal de panxa caldrà consultar a urgències, per revalorar-lo.