El tabaquisme és la primera causa de mort que es pot prevenir i constitueix una de les principals causes de morbilitat i mortalitat arreu del món. El tabaquisme és una malaltia crònica que cada any suposa 5 milions de morts al món i es calcula que cap al 2030 aquesta xifra augmentarà fins als 8 milions.
A Catalunya, segons les dades de l’ESCAc (Enquesta de Salut de Catalunya contínua), l’any 2011 tres de cada deu persones de 15 anys són fumadores. La prevalença del consum de tabac entre la població a partir de 15 anys és del 29,5% (un 25,5% fuma a diari, i un 4,0%, ocasionalment) i és més elevada entre els homes (35,8%) que entre les dones (23,4%). Una cinquena part de la població (19,6%) ha abandonat l’hàbit tabàquic.
El tabac és causant d’un gran nombre de patologies. En ser un factor de risc modificable, té molta importància la prevenció i el tractament de l’hàbit.
Segons nombrosos estudis, almenys la meitat de la població fumadora desitjaria deixar de ser-ho. Moltes persones realitzen algun intent sense suport i seguiment per part dels professionals sanitaris, l’ajuda professional multiplica la probabilitat d’èxit
L’Atenció Primària és un lloc immillorable d’intervenció pel que fa al tabaquisme, ja que és la porta d’entrada del sistema sanitari. El 75% de la població passarà per les consultes durant un any i en 5 anys hi haurà passat el 95% de la població. Els professionals ens trobem en una situació estratègica per fer front a aquest problema de salut. Tots els professionals de les ABS intervenim amb el consell breu a tota persona fumadora que ve a la consulta. Com més mesures de prevenció i intervenció oferim al CAP, més s’incrementarà la proporció de persones que aconseguiran l’abstinència.
La infermera referent de tabaquisme té un rol fonamental a la majoria de centres d’Atenció Primària, però cal dir que en general, l’abordatge en el consum de tabac de molts professionals encara no és el mateix com el que es fa en altres problemes de salut com ara: la Hipertensió, la Dislipèmia, l’Obesitat o la Diabetis.
El PAPSF (Programa d’Atenció Primària Sense Fum) és un programa que té per objectiu final aconseguir un paper dinamitzador en la societat per facilitar la disminució de la prevalença de consum de tabac a la població. L’abordatge es fa de forma individual i grupal. També s’intervé a la comunitat i a les escoles.
La intervenció realitzada a la consulta de manera individual és imprescindible per indagar els coneixements de la persona, mantenir la seva motivació i valorar la seva resposta davant l’addicció.
La intervenció en grup consisteix en una modalitat de tractament basada en els programes multicomponents, inclou els següents abordatges psicològics: cognitiu, conductual, Counseling i Mindfulness, en combinació sovint amb fàrmacs. Aquests programes multicomponents han demostrat ser molt eficaços per ajudar els pacients a deixar de fumar. Proporcionen a les persones l’oportunitat d’aprendre tècniques i estratègies conductuals per deixar de fumar i obtenir suport dels altres participants.
Tant la intervenció individual com la grupal solen ser, en general, ben acceptades pels pacients.
A les ABS d’Althaia s’ofereix tant intervenció individual com grupal per la deshabituació del tabaquisme i és liderat per la infermera.
Aquest any 2017, del 25 al 31 de maig, es va celebrar la Setmana Sense FUM amb els següents objectius:
- Sensibilitzar a tota la població de la importància que té per a la salut deixar de fumar (tabaquisme actiu) i de respirar aire lliure del fum del tabac (tabaquisme passiu).
- Motivar els professionals sanitaris perquè realitzin intervencions per ajudar a deixar de fumar.
- Transmetre a la ciutadania que els Equips d’Atenció Primària estem preparats per ajudar a deixar l’hàbit del tabac.
http://www.setmanasensefum.cat/
La Comissió d’Althaia Sense Fum seguim treballant per la lluita contra el tabaquisme.
Rosa Cobacho Casafont
Infermera ABS-1
Referent de tabaquisme