Portem ja molts dies treballant per fer front a aquesta pandèmia i se’ns presenten i presentaran molts dilemes ètics.
Per exemple:
- El conflicte entre els drets individuals davant la protecció de la salut col·lectiva.
- El confinament domiciliari o el tancament d’escoles (dret a l’educació enfront a la protecció de la salut dels nens).
- La necessitat de prioritzar quins pacients han de rebre tractaments especialitzats limitats (llits UCI o respiradors).
- Els professionals sanitaris també ens enfrontem a dilemes ètics: la por a contagiar-nos o contagiar els nostres familiars, la necessitat de cuidar a familiars dependents que ens posarà en el dilema d’anar a treballar o quedar-nos casa.
- La gestió de la informació també implica aspectes ètics: informar el pacient amb la cara tapada i de manera breu per evitar el contagi (dret a la informació), no poder informar de forma presencial als familiars i donant la mínima informació telefònica (dret a la privacitat).
- No poder veure el familiar que ha mort per por a contagiar-se. Dol de les famílies per no poder acomiadar-se adequadament dels seus éssers estimats.
- Si arriba una vacuna, els dubtes sobre l’efectivitat/seguretat (principis de beneficència/no maleficència), el cost econòmic (principi de justícia). A més a més tots els col·lectius voldran ser inclosos en els grups susceptibles de ser vacunats, però la capacitat de producció probablement serà limitada.
És necessari prendre decisions col·lectives i individuals en aquests àmbits. Com totes les crisis, és una bona oportunitat per demostrar els nostres millors principis: justícia, solidaritat, equitat, transparència, reciprocitat i el treball en equip entre tots els professionals.
Animar-vos a seguir endavant tots junts i agrair-vos de tot cor l’esforç que esteu fent pel bé dels pacients. Esteu demostrant un alt grau de professionalisme, compromís, solidaritat i altruisme.
Ramon Rafat
Comitè d’Ètica Assistencial a la Fundació Althaia