Com explicàvem en el post anterior, les persones que segueixen una dieta vegetariana o vegana han de prendre un suplement, habitualment setmanal, de vitamina B12.
La vitamina B12 és una vitamina essencial per a la vida que ajuda a mantenir sanes les neurones i els glòbuls sanguinis, és per això que els vegetarians i vegans han de prendre un suplement, independent de si consumeixen productes d’origen animal com els ous i làctics. La dosi i forma d’administració d’aquest suplement ha de ser prescrita per un professional sanitari.
Farem algunes consideracions especials segons l’edat dels nens:
Lactants menors de 6 mesos
En els menors de 6 mesos, com en qualsevols altre lactant, la lactància materna és la forma d’alimentació ideal. En aquest cas és important que si les mares són vegetarianes o veganes a més del suplement de vitamina B12, prenguin un altre suplement d’omega-3. Si el lactant no es pot alimentar mitjançant lactància materna es poden utilitzar fórmules adaptades a base de soja o hidrolitzades d’arròs, però mai s’utilitzaran begudes vegetals com a substituts.
Alimentació complementària
A partir dels 6 mesos és quan es sol iniciar l’alimentació complementària. Es poden introduir les llegums i els fruits secs en forma de crema o puré i també es poden oferir iogurts de soja enriquits amb calci.
Com en els nens no vegetarians, fins a l’any d’edat s’han d’evitar els espinacs, bledes, borratja, remolatxa i altres de fulles verdes pel seu alt contingut en nitrats. Tampoc s’oferirà la mel (pel perill de contaminació amb espores de botulisme) i les algues (pel seu alt contingut en iode).
Adolescents
En aquesta etapa augmenten les necessitats de proteïnes, ferro, zinc i calci, per això és important que consumeixin a diari llegums o els seus derivats i combinar-los amb aliments rics en vitamina C per afavorir l’absorció del ferro.
El més bo i sa és barrejar gran varietat d’aliments per no oblidar cap component important.
Com sempre recordem que és important per saber com planificar la dieta així com, per iniciar la suplementació amb vitamina B12, consultar un especialista ja sigui el vostre pediatre de referència o un dietista-nutricionista amb coneixements pediàtrics.
Per a més informació podeu consultar aquest article de l’Associació Española de Pediatria.