La vacunació ha demostrat que salva milions de vides i és una de les intervencions sanitàries de major èxit i rendibilitat. Malgrat això, segons dades de la Organització Mundial de la Salut (OMS), hi ha més de 19 milions de nens no vacunats o vacunats de forma incompleta. Segons dades del Ministeri de Sanitat 1 de cada 30 pacients a Espanya no està correctament immunitzat.
Aquests nens tenen un gran risc de contraure malalties immunoprevenibles i potencialment mortals, com ja ha passat en alguns casos en els darrers anys (casos mortals per diftèria, meningitis o xarampió, etc.).
La immunització sistemàtica és un pilar fonamental en l’atenció primària i per la cobertura sanitària universal. També és una estratègia fonamental per assolir altres prioritats sanitàries, com el control de les hepatitis víriques, la contenció de la resistència dels antimicrobians, la salut de l’adolescent o una millor atenció prenatal i neonatal.
Al 2014 el Dr. Roi Piñeiro Pérez va obrir una consulta, pionera a España, sobre vacunes a la comunitat de Madrid. Arran de la seva experiència, es va fer una publicació a la revista Espanyola de Pediatria i es va escriure un llibre que s’ha publicat recentment en el que relata la seva experiència (45% dels pares van acceptar la vacunació complerta dels seus fills).
Aquesta és la Setmana Mundial de la Immunització i té per objectiu assenyalar les accions col·lectives necessàries per garantir que tot el món estigui protegit de les malalties immunoprovenibles mitjançant la vacunació. Aprofitem aquesta setmana per fer difusió de l’obertura d’una nova consulta de vacunes a Manresa, al nostre hospital (Althaia, Xarxa Assistencial de Manresa). La consulta la realitzarà la nostra especialista en Infectologia Pediàtrica la Dra. Zulema Lobato.
L’objectiu d’aquesta consulta és encoratjar a tots els pares que tenen dubtes sobre la vacunació que vinguin per informar-se tranquil·lament de tots els aspectes relacionats amb la immunització que els preocupen. Es reforçaria així la tant important i bona tasca que ja es realitza des d’Atenció Primària. Un augment en la cobertura vacunal és objectiu proposat des de la OMS i del Ministeri de Sanitat pel bé individual de cada criatura i pel bé comú.
I si vols saber més de vacunes i et vols quedar embarassada segur que t’interessa el post dels nostres companys: “Em vull quedar embarassada. Repàs del calendari vacunal”