Heu sentit a parlar del brot de xarampió que hi ha ara mateix? L’Agència Pública de Salut de Barcelona (APSB) ha confirmat ja quasi 40 casos de xarampió relacionats amb un cas importat a la Xina. Els afectats son adults joves no vacunats o amb pauta de vacunació incompleta i també hi ha alguns nens afectats no vacunats o parcialment vacunats. Almenys 6 casos han requerit hospitalització.
El Comitè Assessor de vacunes de la Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ens informen que a data del 27 de gener de 2017 s’han registrat a Romania 2.165 casos de xarampió, amb 13 morts (www.vacunasaep.org); darrere d’aquestes dades hi han les campanyes d’antivacunes que estan tenint èxit a Romania, tot i que els detractors de les vacunes neguen la relació amb aquesta tragèdia i la caiguda brutal de les taxes de vacunació a aquest país. A nivell mundial existeix l’objectiu d’eradicar-la, però com veieu, serà un objectiu molt complicat degut a la dificultat d’aconseguir elevades taxes de vacunació (> 95%), especialment en alguns territoris del món. La globalització i la mobilitat geogràfica fa que cada cop hi hagi més casos de malalties infeccioses importades que causen brots, com està succeint amb el xarampió.
En el 2011, més de 30 països de la regió europea de la Organització Mundial de la Salut (OMS) varen reportar un augment dels casos de xarampió, i es va produir un gran brot a França. A Catalunya també hi ha anat havent alguns brots, amb 381, 289, 31 i 124 persones afectades.
La forma més eficaç de prevenir el xarampió és mitjançant la vacunació. Es veu clarament com disminueixen els casos de la malaltia conforme la població està vacunada amb la vacuna de la Triple vírica (que també inclou la rubèola i la parotiditis).
La vacuna de la Triple vírica està indicada a majors de 12 mesos, tot i que en algunes situacions excepcionals, per exemple en cas de brot, s’opta per vacunar a partir dels 9 mesos per protegir a aquests lactants però que precisaran igualment rebre les dues dosis de vacuna (actualment recomanades als 12 mesos i als 3 anys de vida).
Al nostre país les cobertures vacunals de la triple vírica son acceptables. A Catalunya des de l’any 2000, gràcies a aquesta bona cobertura vacunal, no hi han hagut casos de xarampió autòcton (no importat).
El xarampió es produeix per un virus de la família paramixovirus. El reservori es només humà, i la transmissió es produeix de persona a persona a través de les secrecions respiratòries. El període d’incubació es llarg, d’uns 10-14 dies. La immunitat que confereix la malaltia és duradora (només es passa un cop a la vida).
És una malaltia amb una elevada morbimortalitat. Aproximadament 300.000 nens moren cada any per complicacions del xarampió en països en vies de desenvolupament. Ja sabem que res està lliure de riscos, però si mireu les llistres amb les complicacions del xarampió i les de la vacuna:
Per cada milió de nens amb xarampió: 300.000 casos amb complicacions. 50.000 pneumònies. 80.000 diarrees. 70.000 otitis mitges agudes. 10003000 encefalitis primària. 1000 encefalitis postinfecciosa aguda. 110 panencefalitis esclerosant subaguda. 2000 morts.
Per cada milió de nens vacunats: 999.966 no tindran cap efecte secundari. 34 casos amb complicacions: 33 trombopènies transitòries. 1 reacció al·lèrgica no lleu. <1 (0’22) encefalitis.
No creieu que és senzill triar???