El fred ja ha arribat…i ja el tenim aquí: el virus respiratori sincitial (VRS pels amics) arriba puntual en aquestes èpoques i dóna lloc a una epidèmia que col·lapsa els serveis d’urgències de pediatria. Ara ja fa uns dies que comencem a tenir-ne casos, per això hem cregut oportú parlar-vos d’aquest virus.
El definirem a partir de quatre principals característiques:
. D’hàbits fixes: Com us comentàvem, cada any amb el fred arriba la seva epidèmia i malauradament tots els pediatres sabem que quan arriba, fa estralls ja que de cop tenim moltes més criatures malaltes a les consultes. Des de finals de tardor tenim el radar posat en el subconscient, esperant amb recança la seva arribada que mai passa desapercebuda. La planta de l’hospital se’ns omple força més de l’habitual, de nens especialment petitons (sovint de pocs mesos de vida, com veureu).
. Li agraden els bebès: El VRS ens pot afectar a tots, petits i grans. Als adults i nens grans ens provoca un refredat estàndard i sense cap mena de complicació…el problema és quan arriba als més petits de la casa. A ells, primer els dóna mucositat a vies respiratòries altes i al cap d’uns dies, comença a inflamar el bronquis i sobretot els bronquiols, donant lloc al que anomenem bronquiolitis. Us en vam parlar fa un temps…cliqueu AQUÍ si ho voleu repassar!
. Enganxatós: El gran problema del VRS és que és molt enganxatós i és molt fàcil que ens el passem els uns als altres, per això ens dóna lloc a aquesta mena d’epidèmies. Molts virus necessiten contacte més directe per a ser transmesos, però aquest pot sobreviure a superficies, a la roba…pel que amb un contacte no tant directe amb les secrecions de la persona afecte es pot transmetre també. De tota manera en el coneixem bé i sabem que amb mesures senzilles podem evitar-ne la transmissió. Si heu viscut algun ingrés d’algun menut infectat amb VRS ens haureu vist als sanitaris entrar a l’habitació amb guants, bata d’un sol ús i mascareta, gairebé com si fóssim extraterrestres. D’aquesta manera evitem transportar l’VRS d’una habitació a l’altre… I també per això us diem: especialment en èpoques d’hivern: renteu-vos molt les mans abans i després de tocar als bebès. Els nadons que neixen en èpoques fredes són especialment vulnerables i amb un simple rentat de mans i evitant contacte físic amb visitants molt encostipats els podem evitar molts problemes.
. Va al seu aire: Com en la major part dels virus, poca cosa hi tenim a fer per a aturar-lo un cop ha colonitzat a una persona i no tenim més remei que deixar que passi. No tenim cap fàrmac ni cap pòcima màgica per a frenar-lo, per a erradicar-lo del cos. Hem de deixar-lo fer i sabem que en uns 7 dies el cos l’haurà eliminat i ja haurà passat la tempesta. Com es sol dir: 2 o 3 dies de pujada, 2 o 3 dies d’estat màxim i 2 o 3 dies de baixada. I us preguntareu…què fem? Doncs el que diem mesures de suport, quan calen i detectar i tractar precoçment complicacions. Això és administar oxigen suplementari si el bebè ho necessita, donar-li menys menjar i més sovint per a que no es cansi…inclús alimentar-lo per una sonda gàstrica encara que resulti un pèl cruent…són nadons petits i si ens perden pes a mitja bronquiolitis es cansaran molt més i no tindran força per respirar a moltes més revolucions del normal. Nebulitzar algun medicament per reduir ni que sigui una mica l’afectació de la via respiratòria, rentar molt el nas, tenir al nadó incorporat, fisioteràpia respiratòria…i molta paciència. La tos que provoca és pesada i la veritat és que sovint costa esperar aquests 7 dies… En casos més greus, probablement amb nadons més petits, de menor pes, potser amb alguna malaltia de base…a vegades cal mesures més enèrgiques i ajudar-los més activament a respirar, amb oxigen a alt fluxe o inclús arribar a necessitar cures semi o intensives i ventilació mecànica… Mireu si n’és de ferotge!
No voldríem que després de llegir quedéssiu terroritzats, al contrari. Quedeu-vos si us plau amb la importància que tenen les mesures preventives, renteu-vos molt les mans i demaneu als qui us estimen que ho facin abans de tocar als vostres petitons!!