L’ictus és una afectació cerebral de causa vascular que afecta a 17 milions de persones cada any a tot el món. Representa la segona causa de mort més freqüent i és una de les principals causes de discapacitat física en adults, ja que la població que ha sobreviscut a la malaltia pot presentar problemes de mobilitat, visió, parla, memòria, canvis de personalitat, cansament i depressió.
Les taxes de nous episodis i morts per ictus han disminuït durant els últims 20 anys a tots els països europeus i les possibilitats de recuperació han millorat, però cal destacar les desigualtats evidents al llarg de tot l’espai europeu:
- Només el 30% dels pacients rep assistència en una unitat d’ictus (el percentatge oscil·la entre menys del 10% o més del 80%, depenent del lloc de residència )
- La prestació de Rehabilitació no és l’adequada a moltes zones d’Europa i només s’aplica durant períodes breus durant l’estada a l’hospital
- A dos de cada cinc països de la unió europea no existeixen serveis de tractament ambulatori
- Menys de la meitat de les persones tractades per hipertensió arterial (un dels factors de risc d’ictus) rep la medicació adequada.
- A molts llocs d’Europa no existeixen serveis d’urgències especialitzats en l’ictus i les taxes de tractament amb trombòlisis oscil·len entre menys de l’1% i el 16% dels pacients.
A Catalunya hi ha més de 13.000 ingressos anuals per ictus i, tot i que ha davallat de manera extraordinària la mortalitat per ictus, situant-se entre les més baixes d’Europa, és la segona causa de mort i la primera de discapacitat.
A Catalunya es disposa de professionals qualificats en l’atenció a les persones amb ictus tant a nivell hospitalari, de l’atenció primària com als serveis sociosanitaris. Tots ells participen i col·laboren activament en la prevenció dels factors de risc, tractament de la malaltia i posterior rehabilitació.
L’ictus es pot prevenir amb control dels factors de risc vascular i amb hàbits de vida saludables.
Articles del document “Catalunya i Europa davant l’Ictus”
SAFE (The stroke patient Voice in Europe)
ESO (Europena stroke organisation)
Fundació Ictus
Les diferents etapes del circuit assistencial de l’Ictus
Mireia Torras
Infermera de neurologia d’Althaia