Acaba de néixer el nostre fill!!!! És preciós!!
I ara de sobte ve el neonatòleg i ens diu que està tot força bé però que li ha de fer analítiques… i això per què?
Doncs pot ser per diversos motius… parlarem només dels que fan referència a les sospites d’infecció o als casos de risc d’infecció bacteriana.
Per una banda, demanarem analítiques quan pensem que el nadó pot tenir una infecció (sospita de sepsis). Això serà quan veiem alguna cosa en el nen (el seu aspecte, el seu color, la temperatura, la seva manera de respirar, com menja … qualsevol cosa!) que ens no ens sembli del tot normal.
Però també demanarem analítiques, encara que veiem al nadó perfectament normal, en casos de risc d’infecció. Això és així perquè sabem que les infeccions en nadons poden ser molt poc simptomàtiques, o sigui, no donar cap manifestació fins que no estan força avançades, i el què volem nosaltres amb les analítiques és “enganxar-les”, si hi són, abans que sigui massa tard i siguin més complicades de curar. Aquestes situacions de risc serien:
… Mare portadora de l’S. Agalactiae. Aquesta és una bactèria que de vegades tenim les mares als genitals, i que a nosaltres no ens dóna cap problema ni cap molèstia, però que si es posa en contacte amb el nadó, pot infectar-lo. Si sabem que una mare té aquesta bactèria, el què s’intenta és posar-li antibiòtics durant el part per disminuir el risc d’aquesta infecció neonatal.
… Bossa trencada de més de 18 hores: quan es trenca la bossa de les aigües queda una comunicació força directa del fetus que està dins l’úter amb l’exterior, i també amb tots els gèrmens que hi habiten. Si aquesta comunicació està oberta durant moltes hores, també haurem de descartar infecció.
… Febre materna durant el part. La mare, durant el part, pot tenir un augment de la temperatura corporal per diversos motius, fins i tot per un part difícil i perllongat. Però quan té febre no sabem ben bé perquè la té, i una de les causes també podria ser una bactèria, i fins i tot una bactèria que estés fent alguna infecció a la zona de l’úter. Voldrem, també en aquest cas, descartar infeccions en el nadó.
… Mare amb infecció d’orina els dies abans del part (o diverses infeccions d’orina, o una infecció d’orina un temps abans no tractada…). Això fa que a la vora del canal del part hi hagi una bactèria que també, en el moment de sortir el nadó, podria infectar-lo…
A les analítiques el què mirarem sobretot serà el nombre de glòbuls blancs (si estan molt més augmentats o disminuits del compte), el tipus de glòbuls blancs que predomina, i algunes proteïnes que s’eleven en processos inflamatoris infecciosos (concretament una que es diu PCR, de proteïna C reactiva). Segons el resultats que obtinguem pot ser que ja ens quedem tranquils del tot, que tinguem alguns dubtes i això ens faci repetir l’analítca en unes hores per veure si les alteracions que hem vist es posen a lloc o, al contrari, augmenten, o ens faran veure que realment hi ha alguna bactèria rondant i que hem de fer mes proves i posar tractament per atacar-la.
Així doncs, ja sabeu per què les fem i què és el què busquem!