Surts del pediatre amb una recepta on et posa que has de comprar un esprai, una cambra i una mascareta, t’han explicat com utilitzar-la, però arribes a casa i… ostres! Com ho havia de fer?
Segur que us sona el nom bronquiolitis o bronquitis perquè ja n’hem parlat alguna vegada, oi? Si ho recordeu havíem dit que a vegades el tractament eren els broncodilatadors, uns medicaments que ajuden a obrir les “canonades” per on passa l’aire del nas i la boca cap als pulmons. Però, com ho hem de fer per què aquests medicaments arribin a fer el seu efecte als bronquis i bronquíols dels pulmons? Doncs us en fem cinc cèntims!
La base de tot plegat és que, perquè la medicació arribi al final de tot de dins dels pulmons, cal que coordinem administrar la medicació i inspirar (agafar aire) al mateix temps. Amb les criatures això no és fàcil i per això s’utilitzen les cambres d’inhalació, com una mena de magatzem on posem la medicació i així amb successives respiracions la criatura va agafant en cada respiració la medicació poc a poc.
Com és una cambra?
La cambra com a tal és l’ampolla que veieu al centre de la fotografia. En un extrem s’hi encaixa l’esprai i en l’altre, la mascareta que utilitzarem en els nens més petits. Els nens més grans respiraran el medicament posant la boca directament a la boquilla.
En l’extrem de la cambra on s’encaixa la mascareta hi ha la vàlvula inspiratòria. Aquesta vàlvula permet que el nen inhali el què hi ha dins la cambra, però que l’aire no hi torni a entrar quan el nen tregui l’aire dels pulmons. Una manera de veure si estem fent bé les inhalacions és comprovar que aquesta vàlvula s’obre amb cada inspiració del nen.
Com la utilitzem?
Cal estar el més còmodes possibles. S’aconsella que el nen estigui assegut, o a la falda si és més petit, i després seguir aquestes indicacions:
- Situar la mascareta ben ajustada al voltant de la boca i el nas (en els nens de 0-3 anys) o col.locar el broquet de la cambra directament a la boca en els de 4 anys o més. Ha de quedar ben segellat per a que no hi hagi fugues de l’aire que es respira.
- Agitar suaument l’inhalador 4 o 5 vegades i inserir-lo a l’extrem de la cambra.
- Prémer el polsador una vegada amb la cambra en posició horitzontal.
- Mantenir la cambra i la mascareta en aquesta posició durant 5 respiracions del nen, que idealment haurien de ser lentes i profundes.
- Si cal repetir més vegades (les que us hagi dit el pediatre), entre puff i puff, retireu la mascareta i la cambra, descanseu un mig minut i repetiu el procediement.
Preguntes freqüents:
El primer ús de la cambra: quan la cambra és nova o recent rentada cal impregnar-la del medicament abans d’utilitzar-la. Això ho aconseguirem fent 2 puffs a dins la cambra (sense que el nen estigui respirant-ho, eh!!!) i deixant-la reposar uns minuts. Si no ho fem, en els primers puffs que fem amb la intenció que el nen l’inhali, el medicament quedarà enganxat a les parets de la cambra i no farà l’efecte que busquem.
Com la netegem? Es recomana fer-ho cada 15 dies o si s’embruta de mucositat, vòmits, o un cop finalitzi el tractament. Cal submergir-la aigua i sabó neutre durant uns 15 minuts, sacsejar suaument, esbandir i deixar eixugar a l’aire sense friccionar.
Com la guardem? El lloc ideal és la caixa original o un estri similar en un ambient sec.
I si teniu més preguntes, ja ho sabeu… aclariu-les amb el vostre pediatre o infermera de referència!!