Una de les consultes recurrents del Servei de Pediatria és com caminen els infants quan inicien la marxa. La raó és que quan els petits de la casa comencen a caminar, se’ls hi ha d’observar de ben a prop. Hi ha infants que, quan caminen, sembla que els peus se’ls hi giren cap a dins. Això forma part del desenvolupament normal de la marxa i passa per diversos motius:
- La mateixa formació del peu: el peu dels nadons i fins als dos anys més o menys, té forma de ronyó, el que s’anomena metatars adducte, cosa que fa que el peu miri cap a dins.
- La posició natural de la tíbia: la tíbia està una mica girada cap a dins, sent part del desenvolupament normal. Això provoca que el peu miri cap a dins.
- L’anteversió femoral: és la rotació de la part superior del fèmur i condiciona que el peu miri cap a dins. Aquesta anteversió femoral comporta que els infants, quan s’asseuen de genolls, sembla que tinguin forma de W. A diferència del que es pensa, aquesta postura no s’ha de corregir.
És possible que, per tot això, cau amb molta freqüència?
Quan els infants comencen a caminar la marxa encara és inestable. Com en totes les habilitats que aprenem (caminar, parlar, pintar….), les primeres vegades sempre van pitjor i amb el temps anem millorant.
I necessitarà plantilles?
Fa uns anys s’utilitzaven plantilles o sabates especials, però, els darrers estudis, demostren que no són sempre necessàries.
Cal fer cap altre tractament?
No. És important observar com es va corregint aquesta postura de manera espontània amb el temps. Normalment, l’anteversió femoral es reverteix a partir dels vuits anys. Només un petit percentatge d’infants mantindran aquestes deformitats dels ossos i, en aquests casos, caldrà un seguiment entre els pediatres i traumatòlegs per valorar si s’ha de fer una intervenció quirúrgica.
Servei de Pediatria d’Althaia – Hospital Sant Joan de Déu de Manresa