El Dia de la Teràpia Ocupacional es va iniciar el 27 d’octubre de 2010. Des de llavors és una data important en el calendari per a promoure i celebrar la professió a nivell internacional (*WOFT).
La salut mental és una dimensió fonamental del benestar humà, i els trastorns associats poden afectar profundament la qualitat de vida de les persones. La teràpia ocupacional (TO) ha emergit com una disciplina clau en el tractament i la rehabilitació de problemes de salut mental. Aquesta disciplina se centra en l’ús d’activitats significatives per promoure la participació en la vida diària, millorant així la salut i el benestar global dels pacients.
Què és la Teràpia Ocupacional? La teràpia ocupacional és una professió sanitària centrada en el pacient que s’ocupa de promoure la salut i el benestar a través de l’ocupació. L’objectiu principal de la teràpia ocupacional és permetre que les persones participin en les activitats de la vida quotidiana. Els terapeutes ocupacionals aconsegueixen aquest resultat treballant amb persones i comunitats per a millorar la seva capacitat de participar en les ocupacions que desitgen, necessiten o s’espera que facin, o modificant l’ocupació o l’entorn per a recolzar millor la seva participació ocupacional (*WFOT, 2012).
Diversos estudis han demostrat que la TO pot tenir un impacte positiu significatiu en persones amb trastorns de salut mental. Arrel de patir aquests trastorns, les àrees d’ocupació i els patrons d’execució poden quedar afectats. La TO és especialment efectiva pel funcionament diari de la persona, establint així rutines organitzades i hàbits més saludables. Podem parlar de diferents trastorns mentals que poden limitar l’ocupació de la persona i el seu entorn, com també anul·lar la participació social a la comunitat.
La TO acompanya la persona a construir projectes de vida adaptats a cada perfil ocupacional, de manera que el pacient augmenta l’autonomia i millora el seu benestar personal.
Els i les terapeutes ocupacionals utilitzen una varietat de mètodes i intervencions personalitzades, depenent de l’edat, les capacitats i necessitats específiques de cada persona. Per exemple, podem considerar els següents mètodes d’intervenció:
- Entrenament en Habilitats per la Vida Diària: Ensenyament d’habilitats bàsiques com la cura personal, la preparació d’àpats, la gestió dels diners o les tasques de la llar, fomentant l’adquisició de noves rutines i adaptant l’entorn quan es requereix.
- Prescripció ocupacional: Participació en activitats que el pacient identifica com a significatives i que li proporcionen plaer i sentit, per així millorar les seves habilitats funcionals i el seu benestar personal.
- Suport Psicosocial: Intervencions d’entrenament en habilitats socials per millorar la capacitat de mantenir les relacions i la interacció social dins una comunitat.
- Tècniques de Gestió de l’Estrès: Estratègies d’afrontament per gestionar l’estrès de manera efectiva a partir d’activitats que fomentin ocupacions significatives i transcendents.
En població infantojuvenil, la TO contribueix a desenvolupar l’autonomia, les habilitats de comunicació i interacció social, gestionar el comportament i regular/millorar la integració sensorial de cada infant/jove, entre d’altres. Les intervencions poden incloure sessions a través de jocs terapèutics, activitats estructurades i suport en l’educació i el lleure, així com intervenció en l’entorn natural. És important fer un bon acompanyament a les famílies i a l’entorn natural de l’infant. El treball conjunt amb la família és essencial, des del model centrat en la família, i aquesta és un agent actiu en tot el procés d’intervenció amb la qual es consensuen els objectius d’intervenció i es fa el seguiment d’aquesta.
Els beneficis de la TO en la salut mental són nombrosos i variats. Alguns dels avantatges més destacats inclouen:
- Millora de l’Autonomia: Els pacients aprenen a gestionar les seves activitats diàries de manera més independent.
- Reducció de l’Ansietat i la Depressió: La participació en activitats significatives pot proporcionar una sensació de realització i millorar l’estat d’ànim.
- Millora de les Habilitats Socials: Les intervencions poden ajudar a millorar les habilitats de comunicació i relació, essencials per a la integració social.
- Increment de la Qualitat de Vida: En general, els pacients experimenten una millora en la seva qualitat de vida, sentint-se més capaços i realitzats.
Com a conclusió, la TO és una disciplina potent i eficaç en el tractament de les persones amb trastorns de salut mental. Mitjançant intervencions personalitzades i l’ús d’activitats significatives, s’ajuda a les persones a millorar el grau d’autonomia i les seves habilitats funcionals, reduint els símptomes i augmentant la seva qualitat de vida. En un món on la salut mental és cada vegada més reconeguda com una part essencial del benestar global, la TO juga un paper vital en el suport i la rehabilitació de les persones que lluiten amb aquests desafiaments.
Aida Bosque Grados, Gloria Tort Coma, Judit García Lanza
Terapeutes ocupacionals Servei de Salut Mental d’Althaia