El dia 17 d’octubre se celebra el Dia Mundial del Dolor. Per això, des de la Comissió del Dolor volem dedicar el post d’avui a aquest tema.
El dolor és definit com una experiència sensorial i emocional desagradable associada o similar a l’associada a un dany tissular real o potencial.
Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2021, el 24,8% de la població igual o major de 15 anys ha indicat que pateix algun tipus de dolor al dia, i aquest percentatge és més alt en les dones (30,2%) que en els homes (19,2%). També es pot observar que a mesura que augmenta l’edat, també ho fa la prevalença de dolor, arribant al 50% de la població en el grup d’edat de 75 anys o més. En la mateixa enquesta, un 3,8% de la població adulta fa referència a un dolor greu o extrem.
Podem classificar el dolor de diferents maneres:
En funció de la temporalitat, podem diferenciar el dolor agut i el dolor crònic, que és el que perdura més enllà dels 3-6 mesos i es considera una malaltia per ell mateix.
També el podem classificar, atenent a la seva fisiopatologia, en dolor nociceptiu (secundari a dany en teixits o vísceres), dolor neuropàtic (arrel d’una lesió nerviosa) i nociplàstic (que prové d’un funcionamenta normal del sistema somatosensorial).
Per a un correcte abordatge del dolor, és essencial identificar el tipus, la localització, la freqüència i la intensitat del dolor que pateix el pacient.
Disposem de nombroses eines i escales per a l’avaluació del dolor. L’escala més utilitzada per mesurar el dolor és l’EVA (escala visual analògica), que mesura la intensitat del dolor en valors entre 0 i 10. També tenim altres escales per mesurar la intensitat del dolor en situacions especials (discapacitat, infants,…), així com per avaluar les característiques del dolor, com interfereix en la vida diària i quin impacte emocional suposa per al pacient.
Les noves tendències basades en l’evidència científica recomanen una valoració integral del pacient, a partir dels seus hàbits i estil de vida, que vagi més enllà de la pròpia patologia causant del dolor. És per això que actualment es contempla una visió més holísitica i en la qual el propi pacient tingui un paper proactiu en la seva recuperació.
Amb la informació recollida en la valoració del pacient a la consulta (on es valoren els seus antecedents, variables antropomètriques, activitat habitual, impacte en l’esfera emocional, exploració física i interpretació de proves complementàries), es realitza un pla dirigit a la millora integral, centrat en quatre pilars en què el pacient juga un paper fonamental:
- Accions sobre l’alimentació i el control de pes
- Accions sobre l’exercici físic adequat a la seva patologia
- Accions en l’esfera mental i psicològica
- Pla de tractament farmacològic i/o intervencionista (maneig d’opiacis majors, neuromoduladors, pegats de capsaïcina, bloquejos epidurals, bloquejos facetaris, radiofreqüència tèrmica i polsada, bloquejos musculars profunds, bloquejos nerviosos,…)
Quant a l’enfoc fisioterapèutic, el dolor es produeix a partir de mecanismes complexos i va més enllà de l’activació convencional de les cèl·lules nervioses sensorials (nocioceptors). La interpretació cerebral del dolor és modulada i està condicionada per diferents factors biològics, però també cognitius, ambientals i culturals. Per tant, l’abordatge del dolor ha de contemplar sempre la perspectiva biopsicosocial de la persona.
Tanmateix, si s’entén el dolor com un aspecte multidimensional, la interpretació cerebral s’efectuarà tenint en compte les següents dimensions:
- Dimensió sensorial-discriminativa: consciència de la intensitat, localització, qualitat
i comportament del dolor - Dimensió cognitiva-avaluativa: pensaments sobre la lesió, influenciats per
experiències i coneixements previs - Dimensió motivacional-afectiva: emocions, generalment negatives
En conclusió, l’abordatge del dolor, especialment el crònic, es planteja com un treball multidisciplinari (Unitat de Dolor Crònic, atenció primària, psicologia i fisioteràpia) que requereix la plena implicació del propi pacient perquè aquest es comprometi de forma activa en la seva recuperació.
Comissió del Dolor d’Althaia