- Què us ve al cap quan penseu en què és la salut mental? I quan penseu en què és un trastorn mental?
Sovint ens trobem amb molta confusió en relació a aquests aspectes. És per això que, aprofitant el Dia Mundial de la Salut Mental, he volgut escriure entorn aquests aspectes.
A vegades quan pensem en salut, pensem només en la salut física i ens oblidem que també existeix la salut mental, és a dir, la salut dels nostres pensaments, les nostres emocions… Som cos-ment i, per tant, la salut mental també forma part de la nostra salut general.
Podem dir que gaudim d’una bona salut mental quan, en general, ens sentim satisfets amb nosaltres mateixos, amb els altres, i ens podem adaptar a les demandes de la vida i la societat. I dic en general perquè possiblement tots i totes, en algun moment, hem experimentat o experimentarem algun tipus de patiment emocional, com són la tristesa o l’ansietat, i això no vol dir que tinguem un problema de salut mental.
Ara ve, quan experimentem un patiment molt intens, que ens impedeix continuar amb el nostre dia a dia i que no és una reacció normal o esperable davant quelcom que ens hagi passat, és quan comencem a parlar d’un problema de salut mental. Per exemple, podem estar tristos durant uns dies, més enfadats, amb menys ganes de fer coses, però això no vol dir que tinguem un trastorn depressiu. En canvi, si això fa que ens costi molt desenvolupar la nostra feina, que deixem les nostres aficions, que ens relacionem menys o que tinguem més discussions amb el nostre entorn, etc., llavors pot ser una senyal d’alarma d’un possible problema de salut mental. Com veiem, existeix un continu entre salut mental i trastorn mental, al llarg del qual ens podem situar cadascú de nosaltres en diferents moments vitals.
Totes les persones som susceptibles de patir un trastorn mental en algun moment de la nostra vida, com ho som de patir qualsevol malaltia física, sigui quin sigui el sexe, l’edat i el nivell socioeconòmic.
Com amb la majoria de malalties físiques, els trastorns mentals també disposen de tractaments basats en l’evidència científica. Les persones que pateixen un trastorn mental poden ser ateses en serveis de salut mental, amb l’objectiu de millorar els símptomes i, sobretot, el seu dia a dia i la seva qualitat de vida.
Cada persona pot necessitar una atenció diferent en funció de les seves necessitats. Existeix l’atenció hospitalària per moments aguts i subaguts de la malaltia; l’atenció ambulatòria al centre de salut mental d’adults o infanto-juvenil (que coneixem com a CSMA o CSMIJ respectivament) amb visites programades amb els diferents professionals de la salut mental; els hospitals de dia que ofereixen un tractament intensiu però la persona pot seguir en el seu entorn natural fora de les hores d’assistència a aquest; el centre d’atenció a les drogodependències (CASD) o la unitat de joc patològic i d’addiccions comportamentals; i també hi ha recursos de caire rehabilitador on es treballa l’autonomia i el projecte de vida de la persona i la relació d’aquesta amb la comunitat.
M’agradaria acabar amb algunes recomanacions que totes les perones podem fer per tenir cura de la nostra salut mental:
- mantenir uns hàbits de vida saludables (son, alimentació, exercici físic, evitar consumir substàncies tòxiques…)
- seguir una rutina diària variada i equilibrada
- dedicar temps a activitats plaents i que siguin importants per nosaltres
- i mantenir relacions socials significatives, dedicant temps a allò que ens aporta benestar.
Lídia Vila Sánchez
Psicòloga clínica de l’Àrea de Salut Mental d’Althaia