Segurament a tothom ens agradaria poder tenir un regulador d’emocions que ens permetés augmentar la intensitat quan sentim emocions agradables, com l’alegria o la calma, i reduir-la o fins i tot apagar-la, quan es tracta d’emocions desagradables com la ira, la por o la tristesa.
Què són les emocions, exactament?
Les emocions són respostes psicofisiològiques complexes que experimentem davant de determinats estímuls o situacions. És a dir, les emocions vindrien a ser reaccions ràpides que tenim davant de coses que ens passen.
És interessant fixar-nos en que aquestes respostes emocionals tenen diferents elements:
- Component físic: Les notem en el cos, amb sensacions com ara calor, tremolor, tensió muscular, etc.
- Component mental: L’emoció també sol venir acompanyada de pensaments automàtics o bé d’un diàleg intern més o menys conscient.
- Component conductual: És el que, generalment, l’emoció ens ‘diu’ què vol que fem.
Per exemple, si sentim tristesa, possiblement notarem sensació de manca d’energia en el cos, ens vindran al cap pensaments de tipus pessimista i la conducta associada a la tristesa possiblement serà que deixem de fer coses.
Per què són importants les emocions?
Les emocions tenen una funció imprescindible per a la supervivència, fins i tot les emocions desagradables. Les emocions ens poden ser molt útils per a adaptar-nos a situacions que ens suposin un repte.
Quan s’activen en excés (de manera freqüent o amb una intensitat elevada), o bé en situacions en les que no són congruents amb els fets, aleshores és quan les emocions són problemàtiques.
Què podem fer per a regular millor les nostres emocions?
Hi ha factors generals que han demostrat que ajuden a reduir la vulnerabilitat emocional i a tenir cura de la nostra salut mental:
- El descans: mantenir un horari estable de son i dormir les hores necessàries per a cada persona.
- L’activitat física: practicar exercici de forma regular, adequat a l’edat i segons les característiques i preferències de cadascú.
- L’alimentació: seguir una alimentació variada, equilibrada i en uns horaris estables.
- Evitar el consum de substàncies: alcohol, cànnabis, cocaïna. etc..
- Regular l’ús de pantalles: acotar el temps de dedicació a xarxes socials i la utilització de telèfons mòbils o altres tipus de dispositius audiovisuals.
Tot i així, quan notem una emoció intensa, és important poder identificar que estem activats per una emoció i de quin tipus és.
Per exemple, podem sentir ràbia, que estem enfadats, eufòrics o tristos. Un cop ho hem identificat, és important intentar guanyar temps abans de reaccionar. Això ho podem fer de diferents formes i també és molt recomanable dir-nos interiorment: “Ara no és un bon moment per prendre cap decisió, és millor postergar qualsevol decisió, conversa difícil o interacció amb persones que puguin amplificar l’emoció”
Pot ser útil realitzar una conducta que ens ajudi a guanyar aquest temps i no amplificar l’emoció, com ara:
- Respiracions conscients
- Observar sensacions corporals (auditives, visuals, etc.) i identificar-les (noto tensió maxil·lar, noto acalorament, etc.)
- Fer alguna cosa que ens distregui temporalment (un Sodoku, un Paraulògic,…)
Un cop hagi passat, ja sigui al cap de minuts o hores, és el moment d’ocupar-se’n i valorar quina funció podia tenir aquella emoció i cal preguntar-nos si podem fer-hi alguna cosa i què podem aprendre del què hem viscut.
A partir d’aquí, decidir quina és la millor manera de continuar i com gestionar la situació.
Publicacions que us poden ajudar:
- Cuinant les nostres emocions a foc lent. Llibre solidari sobre les emocions i altres aspectes rellevants sobre el cultiu del benestar.
- Recomanacions per a dormir millor. Fulletó informatiu
- Prevenció a l’addicció a les pantalles. Guia pràctica
- Com afrontar l’ansietat i les crisis d’angoixa. Fulletó informatiu
- STOP, fem una pausa. Fulletó informatiu
Esperem que aquestes recomanacions us siguin d’utilitat!
Autores d’aquest post:
YOLANDA MARTINEZ / Psicòloga Clínica – Coordinadora de Psicologia
ROSA TEJEDOR / Psicòloga – Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències
DOMINICA DÍEZ / Psicòloga Clínica – Unitat d’Addiccions Comportamentals
M. JESÚS CREUS/ Psicòloga Clínica – Centre de Salut Mental d’Adults
M. CRUZ CRESPO / Psicòloga Clínica i Neuropsicòloga – Centre de Salut Mental d’Adults
ANTÒNIA RAICH / Psicòloga Clínica – Directora de Comunicació i Participació