Fa uns dies donàvem alguna recomanació per facilitar la lactància materna1, però què passa quan la lactància materna costa una mica? En el post d’avui parlarem dels inconvenients més freqüents.
Clivelles
¿Qué són les clivelles? Són petites ferides que es fan al mugró i són molt molestes. La causa més freqüent de les clivelles és una mala tècnica a l’inici de la lactància. Si el bebè s’agafa malament, el rossec del mugrò en les parts dures de la boca de la criatura fa que es facin aquestes erosions. Altres vegades poden produir-se per ferides fetes amb alguna dent o alguna esgarrapada. Si la clivella és gran o es perpetua en el temps, pot sagnar. No passa res si el bebè s’empassa aquesta sang. A vegades, si vomita després d’una presa es poden veure restes de sang.
A més de molt molestes, les clivelles són un focus d’infecció, pel que és millor prevenir-les. I com ho fem? D’entrada, procurant que la criatura s’agafi bé al pit i si tens dolor, és important revisar la postura durant les preses fins aconseguir una postura sense dolor.
I si ja tenim clivelles? En aquest cas es recomana fer higiene habitual del mugró i tenir-lo a l’aire el màxim de temps possible. També s’hi pot posar gotes de llet materna per ajudar a la cicatrització. Si les clivelles són molt molestes podeu utilitzar mugroneres fins que es curi la clivella. És possible que us recomanin cremes a base de lanolina o oli d’oliva. No són perjudicials però obtindràs el mateix benefici que amb una bona higiene i deixant els mugrons a l’aire.
Ingurgitació mamària
Amb la puja de la llet podem notar el pit més calent i inflat. És el que anomenem ingurgitació mamària. Aquesta situació es produeix per una acumulació de llet a la glàndula mamària i es resol si el bebè va succionant i buidant el pit, però si resulta molt molest per a la mare, es pot aplicar fulles de col ben rentades sobre els pits o prendre algun antiinflamatori. El més habitual és que aquesta molèstia desaparegui en 3-4 dies, però a vegades pot tornar a passar perquè el bebè no succiona de forma correcta i no buidi prou el pit o perquè tinguem uns horaris rígids (oblidem la norma de 10 minuts a cada pit cada 3 hores. La lactància materna és A DEMANDA). En aquests casos és important que el bebè succioni de forma freqüent o treure’s llet manualment o amb tirallets per alleujar la tensió del pit. A vegades, en comptes d’inflar-se tot el pit, es fan petits bonys. Si ens passa això hem de buscar una postura en que la barbeta del nadò pressioni els bonyets per afavorir el drenatge. És important que si la ingurgitació no desapareix en 2-3 dies després d’aplicar aquestes mesures, fem una consulta a la llevadora, ja que en algún cas aquest acúmul de llet pot complicar-se en una mastitis.
D’això, en parlarem en un proper post.