Què son els carnots?
El terme “carnots” o adenoides es refereix al teixit que hi ha al final dels forats del nas. En els nens és un teixit especialment gran, mentre que els adults els tenim atrofiats. Moltes vegades en els nens, per grans que siguin no tenen perquè portar problemes.
Quins problemes porten?
Quan les adenoides són grans o, com diem nosaltres, hipertròfiques, poden causar problemes de respiració….sabeu aquells nens que sempre tenen el nas tapat i respiren amb la boca oberta? Doncs moltes vegades és pels carnots. Altres problemes respiratoris serien la ronquera i les apnees del son, que son pauses en la respiració seguides d’una gran roncada. Una altra conseqüència molt habitual de tenir els carnots hipertrofiats són les otitis de repetició, sobretot en els nens de menys de 6 anys.
Sempre cal operar-los?
La cirurgia d’extirpar els carnots d’anomena adenoidectomia i no sempre és necessària. Ho és en els cassos d’otitis mitjanes de repetició i quan hi ha una obstrucció nasal tant important que impedeix respirar pel nas.
Per què el meu nen sempre té mocs?
Els mocs formen part de la infància i només ens han d’amoïnar si s’associen a febre, dificultat per a respirar o menjar o complicacions com els mals d’orella…. Tenir mocs al nas no vol dir que sobren carnots!!! Hem de pensar que produïr mucositat quan hi ha un virus és signe de que el cos del petit està guanyant immunitat contra les infeccions… és signe de que el nen lluita contra els gèrmens i per tant, en el fons…són bon senyal…
Què puc fer per a evitar les otitis mitjanes?
Els mocs acumulats a les fosses nassals poden passar a l’oïda mitja per un conducte anomenat trompa d’Eustaqui. Per evitar que els mocs s’acumulin a a l’oïda i s’infectin…seguiu aquests consells:
– Mocar-se sovint és una bona mesura d’higiene que ens permetrà tenir el nas menys congestionat i que els mocs passin menys a l’orella.
– Fer rentats nasals amb aigua de mar o sèrum… sobretot recomanable quan no fan net sonant-se i evidentment, en els més petits que encara no dominen la tècnica del mocador.
– Inflar globus: La pressió que fem a la via alta en inflar globus ajuda a millorar el funcionament de la trompa d’Eustaqui… i a més amb els nens més grans pot ser ben divertit!
Doncs ànims amb els mocs que aquests mesos de fred estan a l’ordre del dia… i recordeu: congestió nasal que no marxa mai, respiració per la boca, ronquera o pauses respiratories…. carnots?
Amb la col.laboració del Servei d’Otorinolaringologia