Fa un temps parlàvem de com és d’important donar lactància materna als nadons sempre que es pugui. Però la lactància no sempre és fàcil, per això al post d’avui deixarem alguns consells que la poden fer més fàcil.
Una de les coses més importants en la lactància materna és no jutjar i no tenir prejudicis, tant sobre nosaltres mateixes com sobre d’altres mares lactants.
L’ideal és que la lactància s’iniciï immediatament després del part, quan el nounat pot extreure la llet inicial anomenada ‘calostre’. A més, aquestes primeres succions faciliten la pujada de llet. D’això en parlem més profundament en un post anterior.
Durant les 48 hores que estem a l’hospital és important que intentem resoldre tots els dubtes que tinguem amb el personal d’infermeria i pediatria ja que estan formats per ajudar a establir de manera correcta la lactància materna. És el moment que, si no saps com fer-ho, et poden ajudar a que el nadó s’agafi, que es corregeixi la postura si tens dolor, etc…
Però no et preocupis que, si t’ha pogut quedar algun dubte, un cop et donen l’alta pots acudir a la teva llevadora perquè ella t’ajudi o, fins i tot, et pot posar en contacte amb grups de lactància formats per altres mares que, amb la seva experiència, poden fer la teva lactància més fàcil.
Resoldrem ara alguns dels dubtes que solen sorgir:
És normal sentir dolor?
Les primeres setmanes, normalment uns 15 dies, és normal sentir molèstia quan el nadó agafa el mugró, però aquest dolor és passatger, a l’inici de la presa i després va remetent.
La lactància una vegada establerta, no fa mal. Si tens dolor és perquè alguna cosa no encaixa del tot bé i podem corregir-ho.
Cada quant li dono el pit?
A DEMANDA! Fins i tot pot ser cada hora durant alguns períodes de creixement, però per norma general, aproximadament unes 8-12 preses/dia. És important primer oferir un pit fins que es buidi (ja que la llet inicial és més rica en lactosa i la darrera més rica en greix i per tant més saciant). Si el nadó s’ha quedat amb gana, posteriorment n’oferim el altre pit.
No cal despertar el bebè per menjar, excepte que no hagi recuperat el pes del naixement o sigui un nadó prematur, en aquests casos el pediatre t’anirà guiant.
Els primers 2 mesos les preses són llargues de 20 o fins i tot 40-45 min, però posteriorment, en millorar la tècnica, el nadó és capaç d’extreure la llet en 5-10 minuts, però això no vol dir que mengi menys si no que ja és tot un expert.
Com sé que la lactància funciona?
El nadó anirà guanyant pes de forma correcta, però no ens hem d’obsessionar amb el pes, el pediatre l’anirà pesant en les diferents revisions i comprovant que tot estigui bé.
Però… i mentre som a casa? És molt fàcil, si el nadó està actiu i va fent pipí i caca és que s’està alimentant correctament. És normal que facin unes 6-8 miccions al dia. Pel que fa a la caca és una mica més variable, hi ha nadons que en fan cada presa i altres en que fan 1 cada 2-3 dies. Primer la caca és negra verdosa, l’anomenat ‘meconi’ i posteriorment va canviant al color i la textura de la mostassa.
La resta de coses no són fiables per veure si la lactància funciona (pits tous, veure sortir llet, l’extracció amb tirallets…).
Ja tenim algunes coses clares, però com li dono el pit? En parlarem en propers posts. Estigueu atentes!