El Nadal és una de les èpoques de l’any més complexes per la gestió dels Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) com l’anorèxia nerviosa, la bulímia o el trastorn per afartament entre d’altres.
Els diferents menús i elaboracions en aquestes festes, els canvis en les dinàmiques i rutines, les sobretaules i les tradicions nadalenques i costums familiars, esdevenen un escenari que fàcilment genera un augment de l’ansietat i del malestar així com rebrots de conductes indesitjables.
Així doncs us compartirem unes indicacions per tal de poder fer conviure les festes de Nadal i els símptomes del TCA.
Recomanacions per a familiars i/o amics de la persona amb TCA:
- Aconsellem que la persona amb TCA identifiqui quina serà la seva persona de referència, preferiblement un familiar de confiança, que li doni seguretat i a qui dirigir-se en els moments en què necessiti suport o ajuda.
- El familiar de confiança s’asseurà al costat de la persona amb TCA per si en algun moment durant l’àpat aquest necessita del seu suport
- El familiar de confiança servirà el menjar i les quantitats corresponents al plat de la persona amb TCA (ell coneix les quantitats habituals que realitza)
- Si és possible, prèviament a l’àpat, el familiar comentarà a la resta que no facin comentaris en relació a l’aparença, malaltia o aliments. Són dates de retrobament amb familiars que fa temps que no veiem i és important passar una bona estona compartint converses agradables
- Es limitarà el temps de sobretaula i l’exposició als aliments. Aquest temps es pot pactar abans
- Es recomana tenir guardats els dolços típics de Nadal com torrons, polvorons, neules … i treure’ls en el moment en el que es consumiran i guardar-los després, evitant tenir-los a l’abast tot l’àpat
Recomanacions per a la persona amb TCA:
- Les tècniques de relaxació poden ser una eina prèvia i/o posterior a l’àpat. El fet de centrar el nucli d’atenció fora del menjar ajudarà a evitar rumiacions i a disminuir sentiments de culpa per la ingesta. La persona pot tenir un pla de crisi pactat amb el seu familiar de confiança per si presenta molta ansietat i ha de sortir del menjador.
- Valorar l’augment de la seguretat a l’hora d’anar al lavabo, per evitar els vòmits o conductes indesitjables.
- Planificar el menú: el què, quan i amb qui. Buscar un entorn protector de confiança. Això ajudarà a que no hi hagi sorpreses pel que fa als aliments i/o coccions.
- Menjar i beure sense pressió. Buscant el propòsit de dieta saludable, seguint la rutina habitual però adaptada en el moment de les festes de Nadal i prescindint dels comentaris de tercers que puguin ofendre o doldre.
En aquestes dates hi ha més temps lliure de l’habitual que podem dedicar a realitzar activitats que durant la resta de l’any no podem fer per la manca de temps. Així que es recomana fer un calendari o horari amb previsió de les festes i planificar sortides, manualitats nadalenques o simplement activitats agradables per omplir el temps lliure i evitar recaure en els pensaments negatius relacionats amb l’alimentació.
Marta Rubio Tejedor
Infermera unitat de Salut mental infantil i juvenil