Ja tenim aquí l’inici de l’escola, i per això us volem recordar en quines malalties és millor que no portem els més petits a l’escola.
Els nens sovint estan malalts i tenen febre, refredats, angines… En la majoria de casos són malalties lleus que no impedeixen anar a l’escola, però a vegades, la patologia és prou greu (molt poques vegades) com perquè es recomani quedar-se a casa. Altres cops, no anar a l’escola és un mecanisme de prevenció per evitar el contagi a la resta de companys. Anar a l’escola sense estar del tot recuperat facilita agafar noves infeccions perquè l’organisme no està recuperat de l’esforç immunitari que ha fet.
Recomanar anar o no anar a classe depèn del mecanisme de transmissió, el risc de contagi i la probabilitat que la resta de companys sigui immune (per vacunació o infecció prèvia).
La majoria de vegades, en les infeccions respiratòries lleus, la transmissió és prèvia a l’inici dels símptomes, cosa que fa impossible evitar el contagi. Tampoc hi ha una llista definida ni uns criteris estrictes de quan anar o no a l’escola però és important que el nen hi vagi quan estigui en condicions de seguir còmodament les classes i activitats i quan no suposi un risc de contagi per a la resta.
Es recomana no portar el nen a l’escola en cas de :
- Febre alta
- Somnolència o mal estat general
- Dificultat respiratòria
- Diarrea o més de dos vòmits en 24 hores
- Exantema i febre
- Conjuntivitis
- Aftes o patologia acompanyada de salivació important
- Patologia infecciosa bacteriana: fins a les 48 hores després d’iniciar l’antibiòtic
- Varicel·la fins que totes lesions estiguin en fase de crosta; seques
- Parotiditis mínim una setmana des del inici de la tumefacció
- En les bronquiolitis per VRS seria recomanat esperar 15 dies després de l’inici de la clínica
- Polls: fins a les 24 hores després de l’inici del tractament
En el següent enllaç podeu trobar una relació de les diferents patologies i la recomanació de si anar o no a l’escola.