Es defineix com a Llarg Supervivent de Càncer (LLSC) aquell pacient curat que ja no rep tractament i per qui ha transcorregut un període de 5 anys des del diagnòstic, per tant, té un risc de recaiguda baix. L’atenció al llarg supervivent de càncer es considera una part més del procés oncològic.
El nombre de pacients llargs supervivents està en creixement. Una de les conseqüències de les millores en el diagnòstic precoç i els avenços en els tractaments és l’augment de la supervivència. La supervivència a 5 anys per a tots els tipus de càncer, segons dades del registre de tumors hospitalaris d’Althaia, és del 53% en els homes i del 59,3% en les dones.
L’any 2020, la prevalença de pacients llarg supervivents al nostre territori va ser de 2.548, dels quals un 24% corresponia a neoplàsia de mama, un 20% neoplàsia colorectal, un 13% pròstata, un 5% cos uterí i un 3% ronyó.
Des de l’any 2016 en el nostre territori (Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès) s’han donat d’alta, en la condició de llarg supervivent, un total de 994 persones amb l’informe d’alta d’oncologia realitzat.
L’any 2010 s’inicià un model de gestió compartida entre l’Atenció Primària i Oncologia en l’atenció al Llarg Supervivent de Càncer a la nostra àrea sanitària (Bages, Berguedà, Moianès i Solsonès). D’acord amb aquest model, els primers 5 anys, el seguiment es realitza a Oncologia i, a partir dels 5 anys, aquest seguiment es trasllada a l’Atenció Primària, perquè es considera que el procés oncològic ha remés, predominen altres problemes de salut i el risc de recaigudes ha disminuït.
Rol infermer
L’any 2015, la infermera d’Atenció Primària s’incorporà al grup de treball. Es considera que la infermera és el professional sobre qui ha de pivotar l’atenció del pacient llarg supervivent a Atenció Primària i es fa des d’una intervenció integral. La infermera és l’eix vertebrador de l’acompanyament i del seguiment psico-bio-social i espiritual des de l’atenció centrada en la persona i les seves necessitats.
En l’atenció al Llarg Supervivent, les persones professionals d’Infermeria i des d’Atenció Primària:
- Normalitzen l’atenció integral del llarg supervivent de càncer.
- Acompanyen a partir del moment en què el pacient és donat d’alta mèdica d’oncològica.
- Focalitzen la intervenció cap a estils de vida salutogènics.
El Llarg Supervivent de Càncer és un dels plans de cures elaborats en el projecte ARES
El projecte ARES d’Atenció Primària treballa en l’harmonització i el redisseny dels estàndards de cures. Implica la introducció del llenguatge infermer ATIC a l’Atenció Primària. El grup d’infermeres clíniques territorials (ICT) de Catalunya de l’Institut Català de la Salut, juntament amb infermeres tant d’altres entitats proveïdores com d’Althaia, amb Pilar Puig, infermera de l’ABS-1, van elaborar i harmonitzar plans de cures estàndards (PCE) per donar resposta als motius més prevalents de les visites que fa la infermera d’Atenció Primària. Per als professionals d’infermeria és una eina de registre rigorós que facilita l’acompanyament i seguiment integral en l’atenció del Llarg Supervivient de Càncer a l’atenció primària.
Un cop el pacient és donat d’alta d’Oncologia, es posa en contacte amb l’infermer/a de capçalera per informar-lo de l’alta hospitalària; també es genera una alerta informàtica que permet fer un seguiment molt acurat d’aquesta alta i actuar sobre aquells casos en que, per motius diversos, l’usuari no prèn la iniciativa de contactar amb el professional referent.
Les dinàmiques de treball entre els dos nivells assistencials
Es realitzen reunions periòdiques amb l’equip d’atenció compartida Oncologia i Atenció Primària (cada 2 mesos) per avaluar de forma continuada el treball que realitzem i el replanteig d’estratègies de millora. Aquest sistema de periodicitat i d’autoavaluació ens permet detectar precoçment els incompliments del protocol, les àrees de formació i d’investigació, també formen part del treball del grup.
Entre el 2017 i el 2018 es va desplegar un pla de formació per a l’atenció del llarg supervivent de càncer a l’atenció primària per a tot el personal sanitari d’atenció primària. Es van realitzar sessions per al col·lectiu sanitari de les 18 àrees bàsiques de salut (11 ABS ICS Bages + 3 ABS ICS Berguedà + 2 ABS Althaia + 1 ABS Consell Sanitari Solsonès). Durant aquell període es van formar uns 300 professionals i seguim actualitzant la formació.
L’any 2019 es va realitzar un estudi descriptiu, retrospectiu, on es va avaluar la complimentació de les guies de recomanació de seguiment en càncer de mama a l’Atenció Primària. La població de l’estudi va ser: pacients amb diagnòstic de càncer de mama donats d’alta durant el 2018, 5 anys després del diagnòstic inicial i que disposaven de l’informe d’alta d’oncologia. L’estudi es va presentar a les Jornades d’Oncologia a la Catalunya Central organitzades pel propi grup de treball el mes febrer del 2020. L´any 2021 vàrem realitzar una jornada interna del propi grup molt constructiva per seguir avançant amb el treball.
En benefici del pacient, les dinàmiques de treball entre el Servei d’Oncologia i l’Atenció Primària s’optimitzen per no doblar esforços i recursos, enriqueixen els membres del grup compartint sinergies, i permeten el treball rigorós entre ambdós nivells assistencials.
La suma d’experiències entre els dos nivells assistencials posa en relleu una visió integradora i esperançadora per a la persona que viu la malaltia oncològica. La nostra experiència com a grup posa en valor la força del treball compartit i continuat entre l’Atenció Hospitalària i l’Atenció Primària: Treballar amb un objectiu comú fa més eficaç i més eficient l’atenció al Llarg Supervivent de Càncer.
Rosa Cobacho Casafont
Infermera i membre del Grup d’Atenció Compartida al LLarg Supervivent de Càncer