La situació que ens ha deixat i encara es manté des de l’inici de la pandèmia ha modificat de forma significativa la qualitat de vida dels infants i joves a diferents àmbits i un d’ells ha estat el de la salut mental.
Des dels diferents Centres de Salut mental infantil i juvenil, de forma progressiva hem anat augmentat l’activitat als diferents dispositius de salut, tant comunitaris com hospitalaris i, encara actualment, han augmentat les derivacions per part d’altres professionals de la salut com pediatres, infermeres de comunitària, així com des del Departament d’Educació a través de l’Equip d’assessorament psicopedagògic de les escoles i instituts de la nostra àrea.
Tot plegat ha comportat un canvi en l’activitat assistencial amb un augment de les demandes com ansietat i autolesions, farts i restriccions alimentàries, trastorns de conducta alimentària, abús de pantalles, irritabilitat o problemes de conducta i insomni.
Si bé no existeix una causa única que pugui justificar aquesta demanda, sí que preocupa la vulnerabilitat d’aquest col·lectiu que amb el canvi d’estil de vida degut a les restriccions de la pandèmia, han fet aparèixer tots aquests problemes de salut, molts d’ells temporals i d’altres que poden ser més crònics.
Les famílies són molt importants a l’hora d’identificar situacions de risc per tal de fer una detecció precoç del problema i són una part imprescindible de com arribar a la solució.
Un bon clima familiar, proper, que permeti l’expressió de sentiments de forma activa, socialitzar dins l’àmbit familiar, des dels àpats a l’oci compartit o col·laborar en les tasques domèstiques són situacions del dia a dia que afavoreixen la comunicació i que, en molts casos, només amb un consell de salut cap als pares i mares no és necessària la derivació a un centre de salut mental.
Moltes de les demandes ja s’atenen des de l’equip d’atenció primària de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS), algunes des de pediatria i d’altres en el marc del programa col·laboratiu que fa uns anys que funciona entre l’ABS i el CSMIJ (Centre de salut mental infantil i juvenil). És important actuar des de la calma per no sobredimensionar les coses i poder fer una anàlisi funcional de la conducta present per tal de fer un abordatge correcte. L’alarmisme no és un bon company de viatge. Hem de ser prudents i contenir dins el nucli familiar ja que aquest rol de la paternitat és únic i intransferible i fer-ho de forma artificial amb terceres persones, encara que siguin agents de salut, no afavoreix el vincle entre pares/mares i fills/filles. En cas de gravetat si que és important que sigui des de l’ABS a través de l’equip d’Atenció Primària qui farà la selecció de les persones que necessitaran atenció especialitzada.
D’altra banda, de la població atesa al CSMIJ, les intervencions poden ser diferents prioritzant els casos complexes i l’atenció a la cronicitat. Cal triar el recurs disponible més adient per a cada cas i hem de ser flexibles de com atendre a la persona.
Diego Pérez
Infermer de Salut Mental Infantil i Juvenil