L’associació europea de pacients amb càncer digestiu va declarar el passat mes de març com el mes europeu del càncer colorectal (ECCAM 2021). Una forma de no oblidar, en temps de la pandèmia Covid-19, a totes les persones afectades actualment per aquesta malaltia i a les que han sobreviscut.
El càncer colorectal (CCR) afecta a unes 500.000 persones a tota Europa, i té una incidència a Catalunya de 5.360 persones durant l’any 2020.
El càncer colorectal és una malaltia que es pot prevenir amb les mesures adequades. Actualment coneixem els factors de risc relacionats amb els estils de vida, les lesions precancerígenes precursores i els gens hereditaris que predisposen a patir el CCR. Les polítiques sanitàries preventives actuals van encaminades a actuar sobre aquests factors. Unes bones actuacions preventives a nivell primari i secundari poden disminuir la incidència, millorar les possibles seqüeles i la supervivència de la malaltia.
El primer pas de la prevenció és l’educació sanitària. Donar a conèixer els factors de risc relacionats amb els estils de vida que predisposen al CCR és el punt clau de la prevenció primària.
La Internacional Agency for Research on Cancer (IARC) estableix una relació directa entre alguns estils de vida i el CCR. Aquests són: el tipus de dieta, l’obesitat, el sedentarisme i el consum d’alcohol i tabac.
Les dietes riques en carns vermelles i processades, que contenen alt contingut de greixos saturats, estan directament relacionades amb el CCR; així com la cocció habitual de fritures i barbacoes. Es recomanen dietes equilibrades amb consums diaris inferiors a 100g de carn vermella o 50g de carn processada i un consum mínim de 300 g de fruites i verdures, 90 g de fibra i 300 mg de calci.
L’obesitat i el sedentarisme en són dos factors lligats. A la població obesa se li atribueix un 16% més de risc de patir CCR, especialment si aquesta obesitat és de predomini abdominal o es desenvolupa durant la joventut. Igualment s’estableix un increment del 9% per aquelles persones que són sedentàries. Una activitat física moderada diària mantinguda durant 30 minuts, com a mínim, seria un bon punt de partida per lluitar contra aquests dos factors de risc.
El consum de tabac i d’alcohol (dosis diàries superiors a 20g per homes i 10g per dones) es relaciona directament amb l’aparició de pòlips adenomatosos i serrats al còlon, ambdues lesions precursores del CCR. Disminuir aquests consums o abandonar-los és la millor opció.
Motivar i empoderar el pacient per aconseguir modificar aquests estils de vida és l’inici de la lluita contra el CCR.
Manuela Ramos
Infermera gestora de la Clínica d’Alt Risc de Càncer Colorectal (CAR-CC)